ο Τ. Κουράκης ρωτά Π. Γερουλάνο για τα μέτρα ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη

Κανένα κενό στα συστήματα ασφαλείας της Πινακοθήκης

Πού εστιάζοναι οι έρευνες

14/01/2012 | 11:41Τελευταία Ενημέρωση: 15:12 14/01/2012

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Αισιόδοξη για την θετική κατάληξη που θα έχει η έρευνα της αστυνομίας για την κλοπή των τριών έργων τέχνη εμφανίστηκε στο ΣΚΑΪ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα. «Ελπίζω ότι γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και ότι αυτό το γεγονός δε θα επισκιάσει το έργο και την πορεία της Πινακοθήκης», τόνισε αν και όπως διευκρίνισε «η ιστορία αποκαθιστά τις ιεραρχίες».

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας η κ. Λαμπράκη επεσήμανε ότι είναι από τα πληρέστερα εξοπλισμένα μουσεία με εγκαταστάσεις αμερικανικών προδιαγραφών. «Τα συστήματα ασφαλείας λειτούργησαν και δεν υπάρχει κενό σε αυτά», κατέληξε.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι οι τρεις κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο, Μοντριάν και Κάτσια βρίσκονται σε κάποια κρυψώνα και δεν έχουν παραδοθεί σε αυτόν που παρήγγειλε την κλοπή. Η έρευνα εστιάζεται σε περίπου 40 πρόσωπα που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συσχετισθεί την τελευταία τριετία με λαθρεμπόριο έργων τέχνης.

Λίγο πριν από την επέκταση και αναβάθμιση της Εθνικής Πινακοθήκης και ενόψει της έκθεσης της Συλλογής Λεβέντη που προγραμματίζει να φιλοξενήσει από τις αρχές Μαρτίου με 200 και πλέον έργα, αλλά και σημαντικές δημιουργίες ιμπρεσιονιστών, γίνονται συνεχείς συσκέψεις στην Πινακοθήκη, ενώ μελετώνται σχέδια για ατσάλινες πόρτες, λαμαρίνες στα ανοίγματα και επιπλέον φύλακες ιδιωτικής εταιρείας.

Το θέμα της κλοπής των έργων τέχνης έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης. Σύμφωνα με τον βουλευτή, «απεδείχθη περίτρανα ότι η πολυδιαφημιζόμενη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων από ιδιωτικές εταιρείες είναι απολύτως ανεπαρκής για την προστασία των πολιτιστικών μας θησαυρών».

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο, ο Τ. Κουράκης ρωτά πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται ως επαρκή τα μέτρα ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη, όταν υπήρχε μόνο ένας νυχτοφύλακας για ολόκληρο το κτήριο και όταν ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τους κανόνες ασφαλείας της Πινακοθήκης «ανύπαρκτους»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

«Mην κλαις και μην γελάς, μονάχα να καταλαβαίνεις»