8 Μάρτη, ημέρα μνήμης και αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση

 8 Μάρτη, ημέρα μνήμης και αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση

8Μάρτη, ημέρα μνήμης του διαχρονικού αγώνα των γυναικών για τη χειραφέτηση και τα δικαιώματα τους .

 Ημέρα που τιμούμε τον αγώνα των γυναικών της Ν. Υόρκης το 1857 και την άγρια καταστολή που δέχθηκε.
 Σήμερα, 164 χρόνια μετά, οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες που γεννά το σύστημα και η πατριαρχία: πόλεμοι, φτώχεια, γυναικοκτονίες, έμφυλες διακρίσεις, ανισότητα στην εργασία και την κοινωνική ζωή.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, αποτέλεσμα του αγώνα των φεμινιστριών, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα φαίνεται ο χρόνος να γυρίζει πίσω.
 Οι γυναίκες και τα άτομα που υφίστανται διακρίσεις λόγω του φύλου και της σεξουαλικότητας τους υπήρξαν τα πρώτα θύματα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης: ο μακρύς κατάλογος των γυναικοκτονιών, η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, η ανεργία και η φτώχεια αποτελούν πια την κανονικότητα που βιώνουν οι γυναίκες, όχι την εξαίρεση.
 
 Πλάι σε αυτά μια σειρά συντηρητικών κυβερνητικών μέτρων όπως ο νόμος για τη συνεπιμέλεια, η υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η μη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» καθώς και η παντελής έλλειψη δικτύου δομών υποστήριξης των επιζωσών, ολοκληρώνουν το παζλ του μισογυνισμού και της απαξίωσης της ζωής των γυναικών.

 Σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο έρχεται να προστεθεί ο εφιάλτης του πολέμου που απειλεί πια όλη την ανθρωπότητα.
 Η κυβέρνηση  πλήρως υποταγμένη στα κελεύσματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εμπλέκει τη χώρα στην σύγκρουση με θύματα τις γυναίκες, τα παιδιά, τα ευάλωτα άτομα.

Οι διεκδικήσεις των γυναικών για αξιοπρέπεια, ισότητα, ειρήνη και κοινωνική χειραφέτηση είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.


Αθήνα: απεργιακή συγκέντρωση 1 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και φεμινιστική πορεία στο Σύνταγμα        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…

Ευρήματα στη Μεθώνη Πιερίας στο επίκεντρο έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου