Αναγνώριση του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

 

Αυξήθηκαν σε έξι οι ελληνικές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco

Αναγνώριση του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Αναγνώριση του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO


Με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε χθές Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Δράσεις για την κλιματική αλλαγή" οργανώνουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γης.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των δράσεων που έχουν αναπτύξει τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή και οι δυνατότητες αξιοποίησής του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. 

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμούς απηύθυναν η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η κα. Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Σχολείων ASPnet - UNESCO η οποία μετέφερε μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας κα Ζέτας Μακρή.

Στα πλαίσια της ημερίδας ανακοινώθηκε η χτεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO για την ένταξη 8 νέων περιοχών στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων μεταξύ των οποίων από την Ελλάδα, το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης. 

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που περιλαμβάνει 169 περιοχές από 44 χώρες ανήκουν πλέον έξι ελληνικές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία.

Ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών & παράκτιων περιοχών και Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτυου Γεωπάρκων, με θέμα “Κλιματική αλλαγή: Ανακαλύπτοντας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου τις συνέπειες της σύγχρονης απειλής” αναφέρθηκε στην σημασία των ευρημάτων των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και παρουσίασε στοιχεία για τα είδη που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν εξαιτίας παλαιότερων κλιματικών αλλαγών τα οποία αποδεικνύουν τις συνέπειες κλιματικών αλλαγών στα οικοσυστήματα και αποτελεί πολύτιμο αρχείο για την κατανόηση των επιπτώσεων της σύγχρονης απειλής 

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Χαράλαμπου Φασουλά στο Πανεπιστημίο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης / Γεωπάρκο Ψηλορείτη - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και Συντονιστή στο Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων με θέμα “Παλαιογεωγραφία και κλιματικές αλλαγές στο Αιγαίο και οι επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα της Κρήτης” παρουσιάζοντας τα τεκμήρια αυτών των αλλαγών στην περιοχή. 

Ο κ.Χαρητάκης Παπαιωάννου από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ και το Γεωπάρκο Βίκου Αώου παρουσίασε την σύνδεση της Βιοποικιλότητας με την Γεωποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή. Μια σχέση εξάρτησης που αποδεικνύει πόσο ευάλωτα καθίστανται τα οικοσυστήματα στην κλιματική αλλαγή.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λέσβου παρουσίασε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που έχει μετατραπεί σε κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο πλαίσιο των δράσεων για την κλιματική αλλαγή. 

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Γιώργου Ηλιόπουλου από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού με θέμα τις “δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της περιοχής του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Ο κ. Βαγγέλης Περάκης από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας επισήμανε την συμβολή της σύγχρονης γεωργίας στην κλιματική αλλαγή καθώς αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων ρυπαντών του περιβάλλοντος μέσω της εντατικής καλλιέργειας (αλόγιστη χρήση νερού, φυτοφαρμάκων λιπασμάτων κτλ) που οδηγεί στην ερημοποίηση παρουσιάζοντας στοιχεία από την περιοχή της Σητείας.

Η κα.Ντίνα Γκίκα από το νέο μέλος του Δικτύου το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης παρουσίασε την περιοχή και τις δράσεις, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη για έρευνα ώστε να μελετηθούν στοιχεία της περιοχής που θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες.

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λέσβου, τόνισε την εκπαιδευτική διάσταση της γεωλογικής κληρονομιάς ως εργαλείο δράσης για την κλιματική αλλαγή που στηρίζεται στην βιωματική εμπειρία, παρουσιάζοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στην Λέσβο.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Δρ. Γεωλογίας Παναγιώτη Πάσχου από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου Αώου που ανέδειξε τις συνέπειες των κλιματικών μεταβολών στα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, τα πέτρινα γεφύρια, μέσα από σχέδια και μελέτες καθώς και τις δράσεις προστασίας από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 


Πηγή:https://www.emprosnet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού