Η ακύρωση των σχεδίων για τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ είναι μια νίκη της τοπικής κοινωνίας

Η ακύρωση των σχεδίων για τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ είναι μια νίκη της τοπικής κοινωνίας

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για ακύρωση του σχεδιασμού για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι είναι μια μεγάλη νίκη για τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν εναντίον των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων, μια μεγάλη νίκη για την περιοχή.

Οι επιστημονικές αντιρρήσεις για την χωροθέτηση, η έλλειψη διαφάνειας και διαβούλευσης, οι ενστάσεις των τοπικών κοινοτήτων, ο φόβος για την περιβαλλοντική ασφάλεια και τη φήμη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, η δυσπιστία για το ιδιοκτησιακό σχήμα και τον φορέα υλοποίησης, όπως και το ισχνότατο τίμημα είναι μια σειρά παράγοντες που, ευλόγα, συνηγόρησαν υπέρ της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ενάντια στο ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι.
Θα πρέπει, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: όπως ανέφερα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, είναι άλλο ζήτημα η θεμιτή και αναγκαία επιδίωξη για την ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά σε συνθήκες απαξίωσης και υποβάθμισης που επιφυλάσσει η κυβέρνηση με την βίαιη απολιγνιτοποίηση και άλλο η μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε Ελ Ντοράντο και ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο.
Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για διαφορετική παραγωγική και αναπτυξιακή λογική, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απονενοημένες κινήσεις που θα υποθηκεύσουν το παρόν και το μέλλον της Π.Ε. Κοζάνης. Είναι ευθύνη όλων μας, να αποτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις που θα ναρκοθετήσουν την επόμενη ημέρα στην περιοχή. Τέλος, για όσες και όσους, εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου, προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την ανακίνηση του ζητήματος, λέγοντας ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι, αναφέρω τα εξής: Αν δεν τους αρκούν τα υπηρεσιακά σημειώματα και οι αναφορές των στελεχών της Περιφέρειας για τη διερεύνηση δημιουργίας ΧΥΤΑΜ, ακόμα κι αν δεν τους αρκούν οι δηλώσεις θεσμικών φορέων για το θέμα, μπορούν να ανατρέξουν στην απάντηση που έλαβα από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 18 Μαΐου 2021, στην κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσα για το θέμα στις 8 Μαρτίου 2021.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Συνέντευξη με τον Γιώργο Πετρόπουλο, μέλος ΔΣ ΑΔΕΔΥ

Χαμός στο ίσωμα

Don’t look up (2021), «Μην κοιτάτε ψηλά»

Τέλος η λειτουργία του ΧΥΤΑ αμιάντου στα ΜΑΒΕ

Αντίθετο το ΙCOMOS στον μη χαρακτηρισμό του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων

Μίλτος Τεντόγλου: Σέβομαι όποιον προσπαθεί και δεν θέλω να το παίξω ιστορία

Aντισυνταγματικός ο νόμος ν4389/2016 για την μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στo Υπερταμείο

Ελληνικές αρχαιότητες σε ξένες δημοπρασίες - πολιτισμός