Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας



Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας 



Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. 

Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα  και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι ακόλουθες έξι περιοχές της Ελλάδας:

  1. η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
  2. το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
  3. το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
  4. η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
  5. το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
  6. η περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης (2021)


πηγή:https://www.lesvosnews.net




Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO  Γρεβενών-Κοζάνης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ

ΝΤΙΝΑ ΓΚΙΚΑ. MSc. Geology, Miami University. Oxford OH USA. 
 
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΤΟΠΕΙΟ. ΕΙΤΕ ΑΡΓΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟΤΟΜΑ. ΑΦΑΙΡΕΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ. ΑΡΓΑ.


Γνωρίστε τα Γεωπάρκα μας



Επί του παρόντος, το Δίκτυο περιλαμβάνει 88 Γεωπάρκα από 26 Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο κύριος στόχος του δικτύου είναι να υποστηρίξει τα μέλη του να φέρουν βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη στο γεωπάρκο χρησιμοποιώντας τη γεωλογική κληρονομιά αυτής της περιοχής, κυρίως μέσω της ανάπτυξης του γεωτουρισμού. Φιλοδοξία μας είναι να αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο ο γεωτουρισμός σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Το Δίκτυο είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση της λειτουργίας και των υπηρεσιών των μελών του, προκειμένου να προωθήσει το σήμα «Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα» ως επωνυμία υψηλής ποιότητας στον Γεωτουρισμό. Οι φορείς διαχείρισης του γεωπάρκου είναι υπεύθυνοι για τη θέσπιση ενός σχεδίου διαχείρισης και δράσης που θα πρέπει να περιγράφει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των μελών του και θα πρέπει να αναφέρεται στα ακόλουθα ζητήματα: αναγνώριση και αξιολόγηση χώρων γήινης κληρονομιάς, επικύρωση στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασία και γεωσυντήρηση γεωγραφικών τόπων, Γη Υποδομές και δραστηριότητες ερμηνείας πολιτιστικής κληρονομιάς, Υποδομές και δραστηριότητες γεωτουρισμού, Δραστηριότητες και εργαλεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Προωθητικές δραστηριότητες, Υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων, Παρακολούθηση, Διεθνείς σχέσεις.

Το Δίκτυο κατέχει το εμπορικό σήμα «Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο» που είναι καταχωρημένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων είναι μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που επικουρείται από την UNESCO (GGN).  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη