Aντισυνταγματικός ο νόμος ν4389/2016 για την μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στo Υπερταμείο

 Aντισυνταγματικός ο  νόμος ν4389/2016 για την  μεταβίβαση των  ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στo Υπερταμείο

ΣΕΚΕΣ: Μια όμορφη μέρα, μία μεγάλη νίκη για το κίνημα του δημόσιου νερού


  •  Μια όμορφη μέρα, μία μεγάλη νίκη για το κίνημα του δημόσιου νερού

Με τις αποφάσεις 190/2022 και 191/2022, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με συντριπτική πλειοψηφία (29-1), κρίνει αντισυνταγματική τη μεταβίβαση με τον νόμο 4389/2016 της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο).
Οι αποφάσεις αυτές, συνέχεια της απόφασης 1906/2014 κατά της μεταβίβασης της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ, αποτελούν μια τεραστία νίκη για το κίνημα του δημόσιου νερού και των κοινών αγαθών στην Ελλάδα. Η απόφαση είναι σημαντικής πολιτικής σημασίας καθώς, για μια ακόμα φορά το ΣτΕ αναγνωρίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και διαπιστώνει τον εξωχώριο έλεγχο του Υπερταμείου καθώς και τον ταμειακό και ταμιευτικό του σκοπό.

Το κίνημα του δημόσιου νερού στην Ελλάδα αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά «πολύ σκληρό καρύδι» για να το σπάσουν οι δαγκάνες του νεοφιλελεύθερου ολέθρου, που σαρώνει τη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία.

Πρωτοβουλίες πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, αυτοδιοίκηση, προσωπικότητες σε αγαστή συμπόρευση με τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα των εργαζομένων σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας και την ομάδα νομικής και δικαστικής υποστήριξης, δίνουν έναν διαρκή, δύσκολο και τελικά νικηφόρο αγώνα για να μην παραδοθούν τα νερά της Ελλάδας στα εγχώρια και διεθνή ιδιωτικά συμφέροντα. Για να προασπίσουν τον κοινωνικό έλεγχο στον κύκλο του νερού και την καθολική προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης. Και το καταφέρνουν.

Η Παρασκευή 4/2/2022 ήταν μια όμορφη μέρα. Μια μέρα μεγάλης χαράς και δικαίωσης για καθέναν και καθεμία που κατέβαλε, όλα αυτά τα χρόνια, έστω και την ελάχιστη προσπάθεια σε αυτόν τον αγώνα και σε αυτή τη νίκη.

Το νερό ΞΥΠΝΗΣΕ και ρέει με ορμή. και πρέπει να τρέχει δημόσιο και ελεύθερο χωρίς να “εγκλωβίζεται” σε οικονομικούς, ταμειακούς, ταμιευτικούς και λογιστικούς σκοπούς!

Επόμενος στόχος, επόμενη νίκη. Στις 10/5/2022 εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή ενάντια στην παράδοση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Πρωτεύουσας.

  • Η απόφαση του ΣτΕ παρακαταθήκη για πραγματικά δημόσια ΕΥΔΑΠ

Η απόφαση 190/2022 της ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει: «Η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος. … τούτο δε ακόμη και υπό την εκδοχή ότι το ποσοστό που κατέχει η ΕΕΣΥΠ [50,003%] δεν δύναται να το μεταβιβάσει σε ιδιώτες…»

Βάση της απόφασης του ΣτΕ η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ επιστρέφει αμετάκλητα στο κράτος.

 Ελπίζουμε και θα παλέψουμε η νέα δημόσια διοίκηση να κατανοήσει τι σημαίνει δημόσιο νερό, να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια μετατροπής της ΕΥΔΑΠ σε κέλυφος, μικρών και μεγάλων, κρυφών ιδιωτικών συμφερόντων και να χτίσουμε ένα σύγχρονο υγιή δημόσιο οργανισμό στην Υπηρεσία της κοινωνίας.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «το Δημόσιο, …, δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης».

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για την απόφαση και στήνει ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ της Αττικής

Και ενώ στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο Υπουργείο υποδομών γνώριζαν ή «υπέθεταν» την απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο παραβιάζουν και αυτήν την απόφαση, και προχωρούν στην εγκατάσταση ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) στο ΕΥΣ της Αττικής. Επιχειρούν δια της «παρακαμπτήριου» να παραχωρήσουν τις πηγές και τα κανάλια του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα και θέτουν, με έμμεσο αλλά απόλυτο τρόπο, την υδροδότηση της Αττικής στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων.

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης σε αυτήν την πολιτική τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ και του Συντάγματος για τον χαρακτήρα του νερού ως ζωτικό κοινωνικό αγαθό και για την ανάγκη απόλυτου κρατικού ελέγχου επί της διαχείρισής του.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…

Ευρήματα στη Μεθώνη Πιερίας στο επίκεντρο έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου