Πάνω από 200.000 επισκέπτες είδαν τις «Μαγεμένες»


Ξεπέρασαν τις 200.000 οι επισκέπτες της έκθεσης των αντιγράφων των Μαγεμένων, που ολοκληρώθηκε απόψε στη ΔΕΘ
Περισσότεροι από 200.000 πολίτες, επισκέπτες της πόλης και το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, επισκέφθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου την έκθεση αντιγράφων των θρυλικών γλυπτών των "Μαγεμένων", που ολοκληρώθηκε στο Περίπτερο 3 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

https://youtu.be/5__M5ABFNjA


Περισσότεροι από 200.000 πολίτες, επισκέπτες της πόλης και το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, επισκέφθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου την έκθεση αντιγράφων των θρυλικών γλυπτών των «Μαγεμένων», που ολοκληρώνεται απόψε στο Περίπτερο 3 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης) κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχαία Αγορά. Στις 4 Νοεμβρίου του 1864 αποκολλήθηκαν βίαια, φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο «La Truite» και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία από τον Γάλλο Εμάνουελ Μίλερ.
Η αφαίρεση των περίφημων «Μαγεμένων» -γνωστών και ως «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης- ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή (με την άδεια των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης). Έκτοτε τα πρωτότυπα αγάλματα φυλάσσονται στο Μουσείο του Λούβρου.
Η επιχείρηση της επιστροφής των «Incantadas» (όπως ήταν στα σεφαραδίτικα ο τίτλος των «Μαγεμένων») άρχισε προ εικοσαετίας, αλλά τελικά επιτεύχθηκε χάρη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε στις αρχές του περασμένου χρόνου η ΔΕΘ-Helexpo για την επιστροφή των αντιγράφων τους στη γενέθλια πόλη τους, με αφορμή τα 80ά γενέθλια του εκθεσιακού φορέα. 

Το κόστος για την κατασκευή τω αντιγράφων στο Μουσείο του Λούβρου και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη έφτασε στα 117.000 ευρώ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ο κρατήρας του Δερβενίου

Ελληνικές αρχαιότητες σε ξένες δημοπρασίες - πολιτισμός

Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης

O Μακεδονικός Τάφος Θεόδωρου Μακρίδη

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Ο κόσμος χειροκρότησε,όχι εμένα..την ΕΛΛΑΔΑ! Και οι φύλακες το κεφάλι στο πάτωμα!

Ἡ πόλη κάτω ἀπὸ τὴ Θεσσαλονίκη. Σὲ δύο Μουσεῖα τὰ εὐρήματα τοῦ μετρό…

Εγκρίθηκαν 17.600 ευρώ για πόλο μπλουζάκια των αρχαιοφυλάκων

Κλεμμένες ελληνικές εικόνες στο κέντρο του Λονδίνου