Αντί τον αμίαντο, θέλουν να διώξουν την υπάλληλο
Άρης Χατζηγεωργίου
Ο εφιάλτης του αμιάντου σε κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ Πάτρας κινδυνεύει να γίνει προσωπικός για τη μηχανικό της επιχείρησης που απειλείται να εκδιωχθεί, επειδή δεν κάλυψε τις πλημμελείς εργασίες αποκατάστασης εργολάβου, για τις οποίες εκκρεμεί δίκη.
Ο αμίαντος, το επί δεκαετίες οικοδομικό υλικό, μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν αποδείχτηκε καταστροφικός για την υγεία. Στην περίπτωση όμως ενός κεντρικού κτιρίου των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) στην Πάτρα έγινε προσωπικός εφιάλτης και για τη μηχανικό της επιχείρησης, Αθηνά Σουγλέρη, η οποία απειλείται τώρα με απόλυση καθώς κατήγγειλε τις διαδικασίες κάλυψής του.
Η κ. Σουγλέρη εργάζεται στα ΕΛΤΑ δεκαέξι χρόνια, ενώ από το 2012 ζει στην Πάτρα έχοντας στην ευθύνη της και το συγκεκριμένο επταώροφο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται τεράστιος χώρος εξυπηρέτησης του κοινού αλλά, όπως αναφέρει η ίδια στην «Εφ.Συν.», οι υπόλοιποι όροφοι έχουν μείνει κενοί καθώς όσοι τους μίσθωναν έχουν αποχωρήσει, με εξαίρεση τον δεύτερο όροφο που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες των Ταχυδρομείων.
Σε αυτόν τον όροφο, το καλοκαίρι του 2018 και σε χρονικό διάστημα που η κ. Σουγλέρη βρισκόταν εκτός εργασίας, μπήκε εργολαβική εταιρεία με στόχο να καλύψει με διάφορα τεχνικά μέσα τον αμίαντο που βρίσκεται στους τοίχους. Υπενθυμίζεται ότι ο αμίαντος προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα στους πνεύμονες εφόσον κάποιος εισπνεύσει τις ίνες του, και για να συμβεί αυτό πρέπει οι πλάκες του να σπάσουν ή να τριφτούν τεχνητά ή λόγω φθοράς. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να μη διαταραχτεί ο αμίαντος και είτε να απομακρυνθεί με ειδικά μέτρα προφύλαξης είτε να καλυφθεί με τρόπο που να σφραγίζεται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και κινούνται άνθρωποι.
Οι εργασίες που έγιναν τότε καταγγέλθηκαν ως μη προβλεπόμενες, με αποτέλεσμα να παρέμβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που επέβαλαν πρόστιμα. Οι αρμόδιοι εργολάβοι κατηγορήθηκαν για μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών ασφάλειας στην υγεία, υποβάθμιση περιβάλλοντος και πρόκληση ρύπανσης. Οταν όμως έγινε η δίκη εναντίον τους στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών το 2020, το δικαστήριο τους αθώωσε.
Ομως, τον Απρίλιο του 2021, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και η υπόθεση είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό μεθαύριο Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου. Η αντεισαγγελέας εντοπίζει στην Εκθεση Αναίρεσης πλήθος «κενών» στην αρχική εκδίκαση καθώς «με αυτά που δέχθηκε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, δεν διέλαβε στην απόφασή του την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία είναι ελλιπής, ασαφής και αντιφατική».
«Ειδικά», συνεχίζει η κ. Σμυρλή, «δεν διέλαβε στο σκεπτικό της προσβαλλόμενης απόφασης την επιβαλλόμενη ειδικά και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, καθόσον δεν παρατίθενται με σαφήνεια και πληρότητα και χωρίς λογικά κενά όλα τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από το συγκεντρωμένο αποδεικτικό υλικό κατά τη διενεργηθείσα προανάκριση ως προς τις αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται ώστε να δικαιολογείται η αθωωτική κρίση αυτού».
Τα αποδεικτικά μέσα
Η αντεισαγγελέας κρίνει «ελλιπείς και ασαφείς τις παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης», «καθόσον δεν προκύπτει και μάλιστα με βεβαιότητα και κατά τρόπο αναμφίβολο ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε όλα τα αποδεικτικά μέσα και όχι μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή, ούτε ότι εκτίμησε το συνολικό περιεχόμενο καθενός αποδεικτικού μέσου προβαίνοντας σε συγκριτική στάθμιση και αξιολογική και λειτουργική συσχέτιση αυτού με το περιεχόμενο όλων των αποδεικτικών μέσων».
Αναφέρει επίσης ότι δεν συναξιολογήθηκαν έγγραφα τα οποία αφορούν έκθεση αυτοψίας και τις διαπιστώσεις του τρόπου πραγματοποίησης των εργασιών για την κάλυψη των αμιαντοπλακών και την εισήγηση επιβολής προστίμου στη διοίκηση των ΕΛΤΑ λόγω μη λήψης κάθε αναγκαίου και πρόσφορου μέτρου για την πρόληψη των εκπομπών αμιάντου στα υγρά και στερεά απόβλητα και γιατί δεν τηρήθηκε σχετικό βιβλίο μετρήσεων, όπως απαιτείται, στην πραγματοποίηση εργασιών χρησιμοποίησης αμιάντου.
Το παράδοξο, όμως, είναι ότι ενώ είχε προγραμματιστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό κατά των εργολάβων, η διοίκηση των ΕΛΤΑ κάλεσε πριν από δύο εβδομάδες την Αθηνά Σουγλέρη σε ακρόαση σήμερα, 29 Νοεμβρίου, με το ερώτημα της απόλυσης για «αντιπειθαρχική και προκλητική συμπεριφορά» που προκάλεσε «σοβαρή ηθική βλάβη στην εταιρεία». Η ακρόαση αναβλήθηκε για λίγες μέρες καθώς εκκρεμεί η μεθαυριανή δίκη στην οποία έχει κληθεί να καταθέσει η κ. Σουγλέρη.
Στο υπόμνημά της περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εργασίες κάλυψης του αμιάντου. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων, αντί για κάλυψη με τσιμεντοσανίδες σε μεταλλικό πλαίσιο, χρησιμοποιήθηκαν, ως φθηνότερες, γυψοσανίδες που βιδώθηκαν στον αμίαντο, ενώ τα κενά καλύφθηκαν με σιλικόνη, με συνέπεια ο χώρος να γεμίσει με ίνες αμιάντου. Τελικώς, αντί του αμιάντου θα απομακρυνθεί η υπάλληλος;
Πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών
Τηλ: +30 21 110-45-000
Φαξ: +30 21 110-45-175
Σχόλια