ΜΑΒΕ - Ζιδάνι. ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΥΤΕΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΥΤΕΑ  ΑΜΙΑΝΤΟΥ

  Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες κατά των σχεδίων δημιουργίας ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι.
  Με ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιανής ζητούν να μην δημιουργηθεί ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι κάνοντας προτάσεις για την αξιοποίηση των παραλίμνιων  περιοχών.
  Με την προειδοποίηση ότι “Σε περίπτωση δημιουργίας ΧΥΤΑΜ οι κάτοικοι του Ρυμνίου θα προβούν σε κινητοποιήσεις”, ο Προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Ρυμνίου Θεόφιλος Ιγνατίδης εκφράζει τις προθέσεις των κατοίκων.
 Την αντίθεσή του εκφράζει και ο Πρόεδρος της κοινότητας Τρανοβάλτου, έχοντας την στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου (ομόφωνη απόφαση) λέγοντας ότι:
 << Φτάνει πια, δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απολύτως παρέμβαση σ’ αυτό το χώρο με σκοπό τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ. Εμείς, η κοινοτική αρχή και όλοι οι κάτοικοι των χωριών μας είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό το έκτρωμα, επαγρυπνούμε και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε δυναμικά τα «πάτρια εδάφη» μας. Είμαστε απέναντί σε όλους αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.>>





  Ακολουθεί το 
(Α)Ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιανής  καθώς και 
(Β)η επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας του Ρυμνίου κ.Θεόφιλου Ιγνατίδη και η 
(Γ) Ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Τρανοβάλτου

Α.
 
  Ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιανής Ιστορικής Έδρας του Δήμου Κοζάνης κατά των σχεδίων δημιουργίας ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι και προτάσεις για την αξιοποίηση των Λιμνών Πολυφύτου και Ιλαρίωνα 

  Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αποδείξεις για τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι για τον αμίαντο όλης της χώρας.
  H δημιουργία ΧΥΤΕΑ Αμιάντου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της υγείας και της ποιότητας ζωής της περιοχής μας γενικότερα.

  Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ανησυχία και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής.

  Το Συμβούλιο της Ιστορικής Έδρας Αιανής του Δήμου Κοζάνης καλεί τους αρμόδιους φορείς:
  •   Να σταματήσουν άμεσα τις ενέργειες και τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι, είτε αυτά αφορούν τον αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας είτε όλης της Ελλάδος.
  •   Να αποκατασταθεί ο χώρος και να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί πλούτο για γεωργική, κτηνοτροφική και τουριστική ανάπτυξη.
  •   Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου αποτελεί καταστροφή για τον υδάτινο πλούτο και τις αρχαιότητες.
  •   Διαφωνεί κάθετα με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Μπούρινο.

  Επίσης η περιοχή μας αποτελεί μεγάλο μέρος του Γεωπάρκου της Τηθύος (Γρεβενά – Κοζάνη) που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, δίνοντας τη δυνατότητα για αναγνωρισμένη υπεραξία σε πολλούς τομείς για βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.

Προτείνουμε :

1. Την Αξιοποίηση των Λιμνών Πολυφύτου και Ιλαρίωνα και του Ποταμού Αλιάκμονα με ήπιες                Παρεμβάσεις
    Ενθάρρυνση τουριστικής δραστηριότητας
    Βελτίωση υποδομών, σημείων πρόσβασης και διευκόλυνσης αλιέων
2. Βελτίωση της ποιότητας ζωής και διαμόρφωση χώρων όπως Χώροι αναψυχής και τουριστικής              δραστηριότητας
    Κατασκευές για προστασία και ανάδειξη ορνιθοπανίδας
    Kαμπάνιες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον
    Πολιτιστικές δράσεις ανάδειξης του φυσικού κάλους – Πλατανόδασος
    Αλιευτικοί και Αθλητικοί Αγώνες και υποδομές βοήθησης όπως πασαλόμπιχτες εξέδρες και                  αξιοποίηση πλωτών λιμένων
   Καμπάνιες Εκπαιδευτικής και Περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με επισκέψεις       στις περιοχές γύρω από τη λίμνη
3. Την κατασκευή του Αρδευτικού Βόρειας Ζώνης από το Φράγμα Ιλαρίωνα, ένα έργο που θα                 βοηθήσει στο μέγιστο τον πρωτογενή τομέα.
4. Οδικοί άξονες
   Την Κατασκευή του κάθετου άξονα Κοζάνη – Ρύμνιο – Λάρισα ως τμήμα του Διευρωπαϊκού Άξονα     Νίκη – Λάρισα.
   Την άμεση κατασκευή του Παραλίμνιου Δρόμου (Αιανής – Καισαρειά – Σπάρτο – Κοντοβούνι –         Σταυρωτή – Ανατολή- Βαθύλακο) καθώς και τον Παραλίμνιο Δρόμο (Ιλαρίωνα – Ζάβορδα).
   Προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου αλιευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός, αγροδιατροφή
5. Θεσμικές Προτάσεις
   Υποδομές αλιευτικών λιμένων, ιχθυοσταθμοί
   Κατασκευή Ιχθυόσκαλας
6. Επιστημονικές μελέτες
   Συμπράξεις με επιστημονικά ιδρύματα
   Διεκπεραίωση μελετών και ειδίκευση π.χ. κοινωνικοοικονομικές, περιβαλλοντολογικές,                      οικολογικές  ιχθυαποθεμάτων κ.λ.π
  Με την υπ’ αριθμ’ 1/04-03-2021 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιανής εκδόθηκε το παραπάνω ψήφισμα κατά πλειοψηφία (Έξι Σύμβουλοι της «Ενότητας για την Αιανή» υπέρ του ψηφίσματος και η Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης παρότι είναι κατά της δημιουργίας ΧΥΤΕΑ διαφωνεί με το συγκεκριμένο Ψήφισμα).
Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί:

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Δήμο Κοζάνης
  • Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
  • ΜΜΕ


                                                         Ο Πρόεδρος
                                                         Αστέριος Βαβλιάρας


Β.

Επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ρυμνίου Θεόφιλου Ιγνατίδη: 

“Σε περίπτωση δημιουργίας ΧΥΤΑΜ οι κάτοικοι του Ρυμνίου θα προβούν σε κινητοποιήσεις”


Ύστερα από σειρά συναντήσεων με κατοίκους του Ρυμνίου και μετά την συνάντηση στις 06-03-2021 , παρουσία του Κυρίου Κεχαγιά Φώτη επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» στο Δήμο Κοζάνης, και του Κωστόπουλου Γεώργιου Πρόεδρο Μορφωτικού Συλλόγου Ρυμνίου καθώς και με άλλους κατοίκους συζητήθηκε το θέμα: Δημιουργία XYTAM στο Ζιδάνι.

Εκφράστηκαν όλοι οι κάτοικοι του Ρυμνίου και είναι αντίθετοι στην δημιουργία ΧΥΤΑΜ για τους ακόλουθους λόγους:

Εδώ και αρκετές δεκαετίες από το 1980 το χωριό μας έχει θρηνήσει αρκετούς ανθρώπους από καρκίνο του πνεύμονα όχι μόνο από εργαζόμενους της ΜΑΒΕ αλλά και από κατοίκους που δεν εργαζόταν διότι το χωριό βρίσκεται σε πολλή κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο των ΜΑΒΕ.

Επίσης με την δημιουργία ΧΥΤΑΜ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μόλυνση των υδάτων της Λίμνης Πολυφύτου και αρκετοί συγχωριανοί μας εργάζονται ως αλιείς και συντηρούν τις οικογένειες τους. Στην περίπτωση μόλυνσης των νερών οι αλιείς θα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στην πώληση των προϊόντων τους. Ακόμη από τα νερά της λίμνης υδροδοτείται η πόλης της Θεσσαλονίκης.

Σε κοντινή απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το χώρο των ΜΑΒΕ είναι το επίκεντρο που έδωσε τον μεγάλο σεισμό 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ στις 13-05-1995 και σε περίπτωση νέου σεισμού είναι άγνωστες οι συνέπειες που θα προκύψουν.

Τέλος στο συγκεκριμένο χώρο η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει για την αποκατάσταση του χώρου των ΜΑΒΕ μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε σήμερα να έχουμε μια όμορφη εικόνα του τόπου με την δημιουργία ΧΥΤΑΜ υποβαθμίζεται ο τόπος μας.

Παρακαλούμε τους τοπικούς εκπροσώπους και την Πολιτεία προτού πάρουν οποιαδήποτε απόφαση να σεβαστούν τα νερά της λίμνης, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή.

Σε περίπτωση δημιουργίας ΧΥΤΑΜ οι κάτοικοι του Ρυμνίου θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

Ο Πρόεδρος Ρυμνίου

Θεόφιλος Ιγνατίδης



Γ.
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑΜ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΜΑΒΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΝΤΟΒΟΛΗ


Ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Τρανοβάλτου για τη μη δημιουργία και λειτουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ Τοποθέτηση του προέδρου και πρώην δημάρχου Καμβουνίων Αχιλλέα Ντοβόλη


Έντονη και έκδηλη είναι η ανησυχία που διακατέχει τους κατοίκους του Τρανοβάλτου και των οικισμών Λαζαράδων και Φρουρίου από τα συχνότατα δημοσιεύματα σε καθημερινή σχεδόν βάση, όπου αναφέρονται στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή εντός των ορίων του πρώην Δήμου Καμβουνίων, και μάλιστα δίπλα μας σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά μας, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να έχουμε κάποια υπεύθυνη ενημέρωση από τον Δήμαρχο Σερβίων ή από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εάν όλα αυτά τα δημοσιεύματα ισχύουν πραγματικά.

Για την ιστορία θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα εξής.

  • Κατά τα έτη 2007-2010, η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, με τη συναίνεση του πρώην Δήμου Καμβουνίων, όπου υπηρετούσα ως Δήμαρχος, υλοποίησε το πρόγραμμα LIFE, το οποίο αφορούσε την αποκατάσταση του μεταλλείου (πρώην ΜΑΒΕ) και είχε δαπανηθεί για το σκοπό αυτό το ποσό των 60 με 70 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αυτή η περιοχή σήμερα σε τίποτα δεν θυμίζει με εκείνο το γκρίζο τοπίο του παρελθόντος. Κυριαρχεί πλέον μία και μοναδική απόχρωση, αυτή του πράσινου και όλα σχεδόν επέστρεψαν στην φυσική τους πρότερη κατάσταση. Η δέσμευση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης προς τον Δήμο Καμβουνίων ήταν πως μετά την αποκατάσταση των εδαφών του μεταλλείου σε έκταση περίπου 4.300 στρεμμάτων θα αποδίδονταν και πάλι στην τοπική κοινωνία των Καμβουνίων που είναι και ο φυσικός δικαιούχος, με σκοπό την αξιοποίησή τους με διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα που έτρεχαν την περίοδο εκείνη.
 Αυτή η δέσμευση δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ και μάλιστα χωρίς δική μας υπαιτιότητα και μόνο ως πρόταση παρέμεινε.

 Άρα, γιατί δαπανήθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ;! Σίγουρα για να επουλωθούν οι τεράστιες περιβαλλοντικές πληγές που προκλήθηκαν σ’ αυτόν τον περιβάλλοντα χώρο και προσβάλαν βάναυσα το φυσικό τοπίο επί μια 20ετία. Και σήμερα επιστρέφουμε και πάλι για να καταστρέψουμε ό,τι πετύχαμε με τα έργα αποκατάστασης; Τι επιδιώκουν τελικά να κάνουν; Υπάρχει λογική; Για μένα φυσικά ΟΧΙ. Ειδικά για τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ, καθαρά και ξάστερα, καμία απολύτως συζήτηση. Πού βρίσκεται η λογική και η ορθολογιστική θεώρηση αυτών που σχεδιάζουν και αποφασίζουν και μάλιστα ερήμην μας; Έτσι εκλαμβάνουν και κατανοούν τις έννοιες της δημοκρατίας και σεβασμού μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας;!

 Τα Καμβούνια περιμένουν χρόνια πολλά από την Πολιτεία την περιβόητη ανάπτυξη, με γεωργοκτηνοτροφικές υποδομές, με την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων σχετικά με την αδειοδότηση και στη συνέχεια την αξιοποίηση των μαρμαροφόρων εδαφών του Τρανοβάλτου, τον αγροτουρισμό κ.λ.π. Και αντί όλων αυτών, διαφαίνεται τελικά ότι μας προορίζουν για άλλου τύπου ανάπτυξη, με ΧΥΤΑΜ και πλωτά φωτοβολταϊκά στις πανέμορφες λίμνες μας, του Πολυφύτου και του Ιλαρίωνα. Στην ουσία μας ετοιμάζουν ανάπτυξη, τοποθετώντας στα θεμέλια του οικοδομήματος της περιοχής μας τοξική βόμβα μεγατόνων και μάλιστα ερήμην μας.

 Φτάνει πια, δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απολύτως παρέμβαση σ’ αυτό το χώρο με σκοπό τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ. Εμείς, η κοινοτική αρχή και όλοι οι κάτοικοι των χωριών μας είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό το έκτρωμα, επαγρυπνούμε και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε δυναμικά τα «πάτρια εδάφη» μας. Είμαστε απέναντί σε όλους αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

 Παρέμβαση του κοινοτικού συμβούλου Ευθύμιου Αναστασόπουλου

 Στο σημείο αυτό, ο κοινοτικός σύμβουλος Αναστασόπουλος Ευθύμιος ζήτησε το λόγο να παρέμβει, προκειμένου να θέσει υπόψιν του Συμβουλίου και τη δική του γνώμη σχετικά με το θέμα, και αφού του δόθηκε έθεσε υπόψιν τους τα εξής:

 «Οι κυβερνώντες (κεντρικά και τοπικά) προβάλλουν το επιχείρημα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Για μας δεν μπαίνει στο ζύγι η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία ή η ανάγκη για εργασία.

 Η επένδυση αυτή, όπως και άλλες που θα γίνουν, γίνονται παράλληλα με την απελευθέρωση της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, πολιτική που εξαθλιώνει και μάλιστα ειδικά το λαό της περιοχής μας.  
 Οι επενδυτές θέλουν να αξιοποιήσουν το φιλοεπενδυτικό κλίμα που δημιούργησαν και συνεχίζουν, η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση με τη συμβολή και των τοπικών αρχών. Παρακαλώ όλα αυτά να συνυπολογιστούν στο σκεπτικό της απόφασης».

 Στη συνέχεια της συνεδρίασης. ο πρόεδρος κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

 Το Συμβούλιο μετά την εισήγηση του προέδρου , την παρέμβαση του κοινοτικού συμβούλου, τη διαλογική συζήτηση που έγινε πάνω στο θέμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν του την σοβαρότητα του θέματος

ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίζει

 Συντάσσεται αναμφίβολα με την εισήγηση του προέδρου και την παρέμβαση του κοινοτικού συμβούλου. 
 Δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του για οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση αποφασιστεί, και με αγανάκτηση για τα τεκταινόμενα δηλώνει: «Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απολύτως ανάπτυξη αυτού του μοντέλου στην περιοχή μας, ούτε και κάθε είδους τοξικές παρεμβάσεις! Μας φτάνει ο αμίαντος που «φάγαμε» μέχρι σήμερα! Δεν θέλουμε ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι. Όλοι εμείς και οι κάτοικοι των χωριών μας, είμαστε κάθετα αντίθετοι, επαγρυπνούμε και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά, αν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα «πάτρια εδάφη», απέναντι σε αυτούς που αποφασίζουν ερήμην μας.




          http://kozan.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μια μεγάλη απόφαση…

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. ΕΔΟΘ

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Από τη Βεργίνα στην Αμφίπολη: Πρώτα ως τραγωδία, μετά ως φάρσα

Ευρήματα στη Μεθώνη Πιερίας στο επίκεντρο έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ