Θεσπίζεται μηχανισμός διάθεσης μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΘΕΣΜΟΙ

Θεσπίζεται μηχανισμός διάθεσης μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Η εκκίνηση διαδικασίας Market Test (Δοκιμή Αγοράς) για την διάθεση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τα επόμενα τρία χρόνια, συμφωνήθηκε στην αποψινή τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σε μια κίνηση που πατάει πάνω στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο μέτρο σχετίζεται με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το 2007, για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, «η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να υιοθετήσουν έναν ρυθμιστικά καθοριζόμενο μηχανισμό διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές».

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους, ποσοστό που μειώνεται σε 40% το 2022 και το 2023, πάντα με βάση το προηγούμενο έτος.

Τα προϊόντα αυτά θα απευθύνονται σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα διατίθενται σε προκαθορισμένη τιμή, όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Πηγή:https://www.902.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…

Ευρήματα στη Μεθώνη Πιερίας στο επίκεντρο έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου