Επιστολές του Χρήστου Παπαγεωργίου ( Μηχ/κος Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχ/κός ΕΜΠ) προς τους κ.κ. Δήμαρχο και Πρόεδρο Δ.Σ. Σερβίων

 Χρήστος Παπαγεωργίου: επιστολές προς τους κ.κ. Δήμαρχο και Πρόεδρο Δ.Σ. Σερβίων

Αξιότιμοι κύριοι, καλημέρα σας


Κατά την έναρξη της χθεσινής (18-03-2021) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Ελευθερίου Χρήστος αναφέρθηκε στην άρνησή μου να συμμετέχω ως μέλος της "Επιτροπής Αλήθειας", όπως την ονόμασε, για το θέμα του ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι, προχωρώντας και σε κρίσεις για τις προθέσεις μου, τις οποίες αντιπαρέρχομαι.


  Ωστόσο, επειδή δεν αναφέρθηκε στην πρότασή μου για το πώς αντιμετωπίζονται, κατά τη γνώμη μου, παρόμοια θέματα, σας στέλνω τη σχετική επιστολή μου για το πιο πάνω θέμα, με ημερομηνία 27-01-2021, προκειμένου ο κάθε καλόπιστος δημότης Σερβίων , κι όχι μόνο, να ενημερωθεί για το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής και να κρίνει με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
  Σεβάστηκα, μέχρι σήμερα, το θεσμικό ρόλο του Δημάρχου και δεν δημοσιοποίησα το περιεχόμενο της επιστολής, φαίνεται όμως ότι τούτο δεν εκτιμήθηκε δεόντως από την άλλη πλευρά κρίνοντας από τις σημερινές αξιολογικές κρίσεις του για το άτομό μου.

  Επίσης, το ίδιο έπραξε στην ίδια συνεδρίαση σε συγχορδία με τον κ. Δήμαρχο και ο πρόεδρος του ΔΣ Σερβίων κ. Μπουκουβάλας Νικόλαος, σε ανάλογη χθεσινή επιστολή μου προς τον ίδιο με κοινοποίηση προς όλα τα μέλη του ΔΣ Σερβίων, την οποία απέστειλα ως απάντηση με αφορμή τις αναφορές του για το άτομό μου στην προχθεσινή (17-03-2021) συνεδρίαση του ΔΣ Σερβίων για το θέμα του ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι.
  Πιστεύω ακράδαντα, ότι στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή του Δήμου Σερβίων και ιδιαίτερα στα Καμβούνια κατά την πρόσφατη 15ετία, απαιτείται η κατάθεση απόψεων και προτάσεων από όλους για λύσεις με ελπιδοφόρες προοπτικές, αλλιώτικα η πλήρης ερήμωση της περιοχής θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι κάποιοι πιστεύουν.
  Στην κατεύθυνση αυτή η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου είναι μία από τις προσφορότερες διεξόδους.
  Σε ό,τι με αφορά θα συνεχίσω να διατυπώνω τις απόψεις μου και τις προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής αδιαφορώντας για την αβάσιμη κριτική από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.


 ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
 ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 19-03-2021
 
 
 


ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΣ ΣΕΡΒΙΩΝ κ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΝΙΚ


Αξιότιμε κ. πρόεδρε του ΔΣ ΣΕΡΒΙΩΝ


  Στη χθεσινή (17-03-2021) συνεδρίαση του ΔΣ ΣΕΡΒΙΩΝ κατά την πολύωρη συζήτηση για το θέμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην εγκατάσταση ΧΥΤΑΜ στην περιοχή του πρώην μεταλλείου αμιάντου (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι (κτηματική περιοχή Μικροβάλτου), την οποία παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναφερθήκατε κατ’ επανάληψη και στο όνομά μου αναφορικά με την αντι- ΧΥΤΑΜ διαδικτυακή αρθρογραφία μου.

  Συγκεκριμένα αναρωτηθήκατε έντεχνα και τοξικά μήπως «ξεγέλασα» τους αναγνώστες αναφορικά με την γνώση μου ή μη για την προηγηθείσα ήδη ταφή ποσοτήτων αμιάντου των ΜΑΒΕ στην περιοχή.
  Επειδή θεωρώ την αναφορά σας αυτή εκπορευόμενη εκ του πονηρού στην καταφανώς απεγνωσμένη σας χρονοβόρα προσπάθεια, όπου καταναλώθηκε άσκοπα φαιά ουσία για να μην ψηφιστεί η πρόταση της αντιπολίτευσης για ένα σαφές και ρητό ΟΧΙ στο ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ, σας ενημερώνω για τα ακόλουθα, επιπρόσθετα της προηγούμενης προς εσάς επιστολής μου στις 13/01/2021.


  • 1. Σαφώς και γνώριζα την όλη πορεία αποκατάστασης του χώρου των ΜΑΒΕ κατά την πρόσφατη 15ετία ως Μηχ/κος Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχ/κός ΕΜΠ καταγόμενος από το Μικρόβαλτο, κάτοικος Λευκόβρυσης Κοζάνης, εξάλλου έχω αρθρογραφήσει σχετικά με την αντι- ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ προοπτική ήδη από το ΣΕΠ 2014.
  • 2.Γνώριζα και γνωρίζω την τεκτονική, την υδρογεωλογία του χώρου και την τοποθεσία ταφής των απορριμμάτων του εργοστασίου καθώς και τη σχετική διαδικασία, επιπλέον δε ως Δ/ντης ΛΚΔΜ/ΔΕΗ ΑΕ την περίοδο ΜΑΡ 2001-ΜΑΡ 2006 είχα την ευθύνη της εποπτείας του αντίστοιχου από το 2004 χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΔΒΑ) της ΔΕΗ ΑΕ στο χώρο της εσωτερικής απόθεσης του Ορ. Καρδιάς κοντά στο χώρο της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.
  • 3. Θεωρώ ότι πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η αποκατάσταση των ΜΑΒΕ στη συνολική των έκταση (4.144 στρ.) σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό με ευθύνη της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί πολλαπλά για την ανάπτυξη της χειμάζουσας περιοχής των Καμβουνίων. Τούτο, βέβαια, δεν έχει σχέση και δεν πρέπει να συσχετιστεί σε καμία περίπτωση με τη μεταφορά αμιαντούχων απορριμμάτων από άλλες περιοχές της περιφέρειας και της χώρας κατ’ επέκταση.
  • 4. Αντίθετα, εάν μετατραπεί η περιοχή σε ΧΥΤΑΜ και ενδεχόμενα και σε ΧΥΤΕΑ για τις ανάγκες της χώρας, δυνατότητα που δεν αποκλείεται από την πρόσφατη σχετική απόφαση Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/30861/1642/18-08-2021 που υπογράφεται από το Γεν. Δ/ντη Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κων/νο Δημόπουλο, θα μεταφερθούν στην περιοχή αμιαντούχα απορρίμματα από όλη τη χώρα σε μακράν πολλαπλάσιες ποσότητες ως προς τον αμίαντο των εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ, τα οποία εκτός από αμίαντο θα περιέχουν πληθώρα άλλων υλικών (γύψο, τσιμέντο, χρώματα, πίσσα, άσφαλτο, ρητίνες, βαρέα και τοξικά μέταλλα, πλαστικά, πολυουρεθάνη κλπ). Τα πρόσθετα αυτά συστατικά κι όχι ο αμίαντος των ΜΑΒΕ είναι ο πραγματικός κίνδυνος και η εν δυνάμει σοβαρότατη περιβαλλοντική απειλή για τις μελλοντικές γενιές.
  • 5. Από την περιοχή των ΜΑΒΕ διέρχεται το σεισμογόνο ρήγμα των Σερβίων, όπως είναι δε γνωστό προκλήθηκε το 1995 ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6R στις 13-05-1995 με επίκεντρο πολύ κοντά στα ΜΑΒΕ (3 χλμ ΒΑ του μεταλλείου). Σας θυμίζω ότι μόλις πριν λίγες μέρες αυξήθηκε κατά 0,4 μ. η «απόσταση¨μεταξύ Ελασσόνας και Τρικάλων από τη διάρρηξη-διεύρυνση ρήγματος συνεπεία σεισμού μεγέθους ~6,0R μικρού εστιακού βάθους.
  Οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι θα σήμαινε τούτο για την περίπτωση μελλοντικής ενεργοποίησης του σεισμογόνου ρήγματος των Σερβίων, που θεωρείται περισσότερο από βέβαιη, στην περιοχή των ΜΑΒΕ για την περίπτωση εγκατάστασης ΧΥΤΑΜ-ΧΥΤΕΑ, όπως περιγράφηκε, όπου θα διαρρηγνύονταν οποιαδήποτε πολυδιαφημιζόμενη σήμερα τσιμεντοποιημένη προστασία -στεγανοποίηση και επικάλυψη των απορριμμάτων εξωτερικής των ΜΑΒΕ προέλευσης.

  Θα διαβρέχονταν τα απορρίμματα και θα διαμορφώνονταν φυσικοχημικές συνθήκες (ΡΗ) δημιουργίας και διαρροής τοξικών ενώσεων (π.χ ενώσεις 6σθενούς χρωμίου κλπ) με μόλυνση των νερών του καρστικού υδροφορέα της περιοχής, ακόμη δε και της λίμνης Πολυφύτου από όπου υδρεύεται ακόμη κι η Θεσ/νίκη.
Αυτή θεωρείται η πλέον πιθανή εξέλιξη για τούτο η σχετική βιβλιογραφία για ΧΥΤΑ αποκλείει περιοχές με τα χαρακτηριστικά της περιοχής των ΜΑΒΕ, όπως σας εξήγησα αναλυτικά στην από 13-01-2021 επιστολή μου.

  Μετά τα πιο πάνω ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στους ανθρώπους και στο μέλλον της περιοχής, κι ας αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απορρέουν από το θεσμικό του ρόλο για την αποτροπή της ζοφερής προοπτικής για την περιοχή των Καμβουνίων, κι όχι μόνο.

  Σε ό,τι με αφορά γνωστοποίησα τις σχετικές απόψεις μου έγκαιρα με ανοιχτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο (03-03-2021), το ίδιο δε θα συνεχίσω να πράττω και στο μέλλον ευελπιστώντας να συμβάλλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην ελπιδοφόρα προοπτική για τους ανθρώπους της περιοχής μας που πλήττονται βάναυσα από τη συγκυρία ( πανδημία, οικονομική καχεξία, πρόωρη απολιγνιτοποίηση κλπ.).
Με εκτίμηση

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ ΠΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 18-03-2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΙΔΑΝΙ

Πηγή:https://ai-vres.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…

Ευρήματα στη Μεθώνη Πιερίας στο επίκεντρο έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου