Πρωτοβουλία συλλογικοτήτων ενάντια στο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης άρθρο 219 για την προστασία των περιοχών Natura.

Πρωτοβουλία συλλογικοτήτων ενάντια στο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης  άρθρο 219 για την προστασία των περιοχών Natura.



«ΟΤΑΝ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ» : υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης

 Στις 25 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αλλαγή του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων.

 Από όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, αυτό που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι το άρθρο 219.

 Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει μάλιστα εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, το οποίο εκτιμάται ότι ξηλώνει σταδιακά την προστασία των περιοχών Natura.
 To υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να ορίσει εντός των προστατευόμενων περιοχών, με εξαίρεση τον «πυρήνα» ή τις περιοχές που διαθέτουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης, υπο-περιοχές προστασίας όπου θα επιτρέπονται «ήπια αναπτυξιακά έργα».
 Η υπο-περιοχή προστασίας θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ρύθμιση που όχι μόνο υποβαθμίζει το περιβάλλον αλλά και που βρίσκεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης αρνείται τα όσα καταλογίζουν η αντιπολίτευση και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
 Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στις 25 Φεβρουαρίου, παρέπεμψε στο Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται για τον ορισμό μιας υπο-περιοχής προστασίας όπου θα επιτρέπονται «ήπια αναπτυξιακά έργα».

«Ο κριτής της νομιμότητας δεν είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας (σ.σ. τα Προεδρικά Διατάγματα εκδίδονται αφού γίνει έλεγχος από το ΣτΕ)» τόνισε, ενώ για άλλη μια φορά επιχείρησε να απαξιώσει τον ρόλο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι «όταν βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τότε κάτι γίνεται καλά».

Από άρθρο της ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ: «Εκστρατεία» κατά του άρθρου 219 για Natura

Άρθρο από WWF: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Oλόκληρο το κείμενο της πρωτοβουλίας των συλλογικοτήτων ενάντια στο άρθρο 219 


Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου


Οι παρακάτω υπογράφοντες σύλλογοι, φορείς και κινήσεις ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου «Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και της τροπολογίας 776/45 (αρ.3) που κατατέθηκε τελευταία στιγμή, χωρίς καν να έχει περάσει από διαβούλευση.

Το άρθρο 219 έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία τοποθετεί τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοώντας μάλιστα τις αλλεπάλληλες καταδίκες της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για παραβίαση του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία οικοτόπων και ειδών.

• Είναι αντίθετο με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ η οποία απαιτεί τη λήψη μέτρων διατήρησης που ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών. Ο καθορισμός «υπο-περιοχών προστασίας» και του «προστατευτικού» τους καθεστώτος με βάση την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, και όχι με οικολογικά κριτήρια, είναι σαφώς αντίθετος στην Οδηγία. Με τη διαδικασία που εισάγει το άρθρο 219 του νομοσχεδίου, επενδυτικά σχέδια και συμφέροντα θα υπαγορεύουν το καθεστώς κάθε «υπο-περιοχής».


• Έρχεται σε αντίθεση με τον ορθολογικό τρόπο σχεδιασμού μιας προστατευόμενης περιοχής, ο οποίος πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη διατήρηση των πολύτιμων, σπάνιων ή απειλούμενων στοιχείων της φύσης.


• Οδηγεί στον κατακερματισμό των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σε αποσπασματική προστασία τους, σε αντίθεση με τις επιταγές της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, όπως έχει ερμηνευτεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, για ολοκληρωμένη και συστηματική διαμόρφωση των μέτρων διατήρησης της βιοποικιλότητας.


• Υποβαθμίζει το έργο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, σχεδίων διαχείρισης και προεδρικών διαταγμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για όλες τις περιοχές Natura της χώρας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.


• Προβλέπει ότι η διαμόρφωση των μέτρων προστασίας των περιοχών Natura θα διαμορφώνονται από τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη καταστρατήγηση του προστατευτικού καθεστώτος των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας.

Το άρθρο 3 της τροπολογίας 776/45 που προβλέπει αναστολή κατεδαφίσεων και διοικητικών αποβολών για κατασκευές σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της παράνομη δόμησης και καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες, κρίσιμες για την προστασία της βιοποικιλότητας, παραβιάζοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση αυτών των δημόσιων χώρων.



Υπογράφουν:

Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης, Σταγιάτες

ΒιοΕπτάνησα Βιοϊόνιο

Δίκτυο πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας

Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

ΕΟΣ Ηλιούπολης

ΕΟΣ Λασιθίου

Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

Επιτροπή Διάσωσης Παράκτιου Υγρότοπου Λεγραινών

ΕΠ.ΠΟλιτών Ιεράπετρας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΙΛΙΣ-ΣΟΣ

Ινστιτουτο των Ελληνικων Μυλων

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη

Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων Κολωνού - Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων

Μικρογεωγραφίες

Νομαδική Αρχιτεκτονική

Οικολογική Κίνηση Δράμας

Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής)

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης)

Ποδονίφτης, ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης

Πράσινο – Περιβάλλον

Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (Π.Α.Ζ.)

Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων

Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή

Σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ

Φίλοι του Ερασίνου

Φορείς & Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων-Ρεματτική

ΦΥΣΗτήρες

SOMA-Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο

SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α

Support Earth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Από τη Βεργίνα στην Αμφίπολη: Πρώτα ως τραγωδία, μετά ως φάρσα

Μια μεγάλη απόφαση…