Ο Αλιάκμονας και τα δεσμά του

 

Ο Αλιάκμονας και τα δεσμά του

Ο Αλιάκμονας είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας με συνολικό μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα. Σχηματίζεται από δυο μεγάλους υδάτινους βραχίονες που δημιουργούνται από τους υδροκρίτες των βουνών της Βόρειας Πίνδου και του Γράμμου και στην πορεία του εμπλουτίζεται με δεκάδες άλλα μικρότερα ποτάμια και ρυάκια.

Στο διάβα του διασχίζει σχεδόν όλους τους νομούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, δημιουργώντας έναν από τους πιο αξιόλογους υγροτόπους της Ελλάδας, που δυστυχώς μετά τη δημιουργία των φραγμάτων έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Όπως ο Αχελώος, έτσι και ο Αλιάκμονας έχει δεχτεί κι αυτός τις μεγαλύτερες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Τέσσερα μεγάλα φράγματα δεσμεύουν τα νερά του σχηματίζοντας αλλεπάλληλες τεχνητές λίμνες με σκοπό την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, τη διασφάλιση της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Μακεδονίας. Η τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα είναι η πιο πρόσφατη καθώς σχηματίστηκε το 2012 σε μια περιοχή που εντοπίζεται γεωγραφικά ανάμεσα στα Γρεβενά και στην Κοζάνη.

Η ΔΕΗ επιμένει πως με τα έργα αυτά δημιουργεί φυσικούς υγροτόπους και κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Παρ' όλα αυτά απαγορεύει τις περισσότερες αθλητικές και ήπιες υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή των λιμνών - με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επίσης αυξομειώνει κατά το δοκούν τη ροή των νερών, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες της, δημιουργώντας πολλές φορές απέραντους λασπότοπους στις κοίτες των λιμνών.

Τελευταία μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει ένα μέρος της επιφάνειας των τεχνητών λιμνών του Αλιάκμονα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Φαντάζει σχεδόν σαν εικόνα από ταινία επιστημονικής φαντασίας να πηγαίνεις στην ακρολιμνιά για περίπατο, ποδήλατο ή ψάρεμα και να βρίσκεσαι αντικριστά με ένα τεράστιο γυάλινο πάρκο. Τι ειδυλλιακή εικόνα για την επαφή μας με τη φύση!

Πηγή:https://www.efsyn.gr/nisides/apodraseis/276162_oi-flebes-tis-gis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Από τη Βεργίνα στην Αμφίπολη: Πρώτα ως τραγωδία, μετά ως φάρσα

Μια μεγάλη απόφαση…