Εμένα ποιος θα με φυλάξει;

Εμένα ποιος θα με φυλάξει;

Της Δάφνη Πασχάλη

Δραματική η κατάσταση στα μουσεία με την υποστελέχωση που παρατηρείται στη φύλαξή τους. Σε μια χώρα με συγκριτικό πλεονέκτημα τον τουρισμό της, τα μουσεία κάνουν… ακροβατικά για να εφαρμόσουν το διευρυμένο ωράριο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εμένα ποιος θα με φυλάξει;Ακόμα και η απλή διαίρεση δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Περί τους 300 είναι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία ανά την Ελλάδα, περί τους 3.000, σύμφωνα με «επιεικείς» υπολογισμούς, οι φύλακες αρχαιοτήτων. Από αυτούς, περίπου οι μισοί (1.600-1.700) είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι είναι εποχικοί (περί τους 500) και εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ. Δηλαδή νέοι, με διάθεση για δουλειά, χωρίς πείρα όμως. Και, φυσικά, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας, υποαμειβόμενοι.
«Είμαστε ένας γερασμένος κλάδος» λέει στο «Ποντίκιart» ο Τάκης Τσιντώνης, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. «Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν πριν από 25 χρόνια και περισσότερο». Από εκεί και πέρα, τα κενά γίνεται προσπάθεια να συμπληρωθούν εμβαλωματικά, με προσλήψεις ωρομίσθιων, εποχικών, έκτακτων και ούτω καθ’ εξής.
Το αποτέλεσμα; Δραματικό.
Μισοί οι φύλακες της Ακρόπολης
Τέσσερις φύλακες έχει το Ακρωτήρι Σαντορίνης, λέει το ΚΚΕ με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή. Ο συνομιλητής μας σημειώνει πως ανάλογη υποστελέχωση παρατηρείται στη Δήλο και ---->συνέχεια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…

Ευρήματα στη Μεθώνη Πιερίας στο επίκεντρο έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου