Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Οι ανασκαφές που έγιναν όλο το καλοκαίρι και στις οποίες συμμετείχαν καθηγητές και φοιτητές από την Αυστρία υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελίας Τσουκαλά, έφεραν στο φως απολιθωμένα οστά 23 διαφορετικών ειδών ζώων.
Στην Κρυοπηγή οι έρευνες ξεκίνησαν από την κ.Τσουκαλά το 1998. «Η σημασία αυτής της θέσης είναι πολύ σημαντική για την Κασσάνδρα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν διαφορετική από ότι είναι σήμερα, δηλαδή υπήρχε σαβάνα. Έχουν βρεθεί ιππάρια, 4 είδη βοοειδών, γαζέλες, αντιλόπες και καμηλοπαρδάλεις. Το σπουδαιότερο εύρημα είναι το κρανίο ενός πεντελικού μεσοπιθήκου (βρέθηκε το 2006, δείτε το σχετικό ρεπορτάζ). Προσδιορίστηκε πρώτη φορά στην περιοχή του Πικερμίου» ανέφερε η κ.Τσουκαλά.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας, Mathias Halzasek, θεωρεί το φαινόμενο αυτό μοναδικό μιας και στην εποχή εκείνη υπήρχε σαβάνα σε αυτη ακριβώς την περιοχή. Τα απολιθώματα είναι πολλά και πολύ καλά διατηρημένα. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ιζηματολογία για να δούμε με ακρίβεια μέσα στο περιβάλλον που ζούσαν αυτά τα ζώα» επεσήμανε ο καθηγητής.
Αντίστοιχα ευρήματα βρέθηκαν στην Σάμο, την Νικήτη, την Εύβοια και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
(πηγή: Gr.Greekreporter.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα )

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη