Θεσσαλονίκη: Το «Άσμα Ασμάτων» στη Ροτόντα

Θεσσαλονίκη: Το «Άσμα Ασμάτων» στη Ροτόντα

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 

Με την απαγγελία του έργου «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα, που μετέγραψε ο Γεώργιος Σεφέρης, ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και της υπουργικής απόφασης που ακολούθησε.
Το παραπάνω αίτημα, που συζητήθηκε την Τρίτη στο ΚΑΣ, κατατέθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), το οποίο στηρίζοντας τις καλλιτεχνικές δράσεις νέων καλλιτεχνών, υιοθέτησε την πρόταση πέντε νέων ποιητών για ανάγνωση του συγκεκριμένου έργου το βράδυ της Κυριακής 13 Μαρτίου, ημέρα γέννησης του Σεφέρη.
Την ομάδα των νέων ποιητών απαρτίζουν οι Σταυρούλα Γάτσου, Γεωργία Τρούλη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ειρηναίος Βρούζγος και Ιωάννα Λιούτσια, με τη δραματοποίηση και τη σκηνοθεσία να αναλαμβάνει το ΚΒΘΕ.
Στην ανάγνωση θα συμμετέχουν οι τέσσερις από τους νέους ποιητές, ενώ ο πέμπτος, που βρίσκεται στην Αυστραλία, θα λάβει μέρος με ηχογραφημένη απαγγελία. Στην εκδήλωση, διάρκειας έως 75 λεπτών, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά συνοδεία ένα μουσικό όργανο, όπως το ξύλο της βροχής.
Τόσο η αρμόδια Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης δεν έφεραν καμία αντίρρηση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με συγκεκριμένους όρους, όπως η διεξαγωγή μίας πρόβας - και όχι παραπάνω όπως ζητήθηκε - μετά τις 5 το απόγευμα, όταν δηλαδή το μνημείο θα είναι κλειστό για το κοινό, και σε μέρα που θα καθοριστεί από κοινού με το ΚΒΘΕ.
Επίσης, δεν θα υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση, καθώς και άλλου τύπου κατασκευές, πλην των άκρως αναγκαίων φωτιστικών σωμάτων, ο αριθμός των θεατών δεν θα ξεπερνά αυστηρά τους 300, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και της προετοιμασίας της η ασφάλεια του μνημείου θα είναι έργο του φυλακτικού προσωπικού της αρμόδιας ΕΦΑ, ενισχυμένο με προσωπικό του ΚΒΘΕ.
Όπως αναμενόταν, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο μνημείο που αποδόθηκε στο κοινό σε όλη του τη λαμπρότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, 37 χρόνια μετά το «κλείσιμό» του για αναστηλωτικές εργασίες. 
naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ο κρατήρας του Δερβενίου

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Συνέντευξη με τον Γιώργο Πετρόπουλο, μέλος ΔΣ ΑΔΕΔΥ

Χαμός στο ίσωμα

Don’t look up (2021), «Μην κοιτάτε ψηλά»

Τέλος η λειτουργία του ΧΥΤΑ αμιάντου στα ΜΑΒΕ

Αντίθετο το ΙCOMOS στον μη χαρακτηρισμό του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων

Μίλτος Τεντόγλου: Σέβομαι όποιον προσπαθεί και δεν θέλω να το παίξω ιστορία

Aντισυνταγματικός ο νόμος ν4389/2016 για την μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στo Υπερταμείο