Βυζαντινό κάστρο Σερβίων

Βυζαντινό κάστρο Σερβίων


Το βυ­ζα­ντι­νό κά­στρο των Σερ­βί­ων βρί­σκε­ται στους δυ­τι­κούς πρό­πο­δες των Πιε­ρί­ων. Είναι χτι­σμέ­νο στην πιο ση­μα­ντι­κή, οχυρή θέση, καθώς ελέγ­χει το πέ­ρα­σμα από τη Μα­κε­δο­νία στη Θεσ­σα­λία και τη Νότια Ελ­λά­δα μέσω των στε­νών του Σα­ρα­ντα­πό­ρου. Η ίδρυ­σή του σε αυτή τη στρα­τη­γι­κή θέση με τη φυ­σι­κή οχύ­ρω­ση το κα­τέ­στη­σε κά­στρο απρο­σπέ­λα­στο στους εχθρούς.


Το κά­στρο κα­τα­σκευά­στη­κε πι­θα­νό­τα­τα τον 6ο με 7ο αι. μ.Χ. Στα τέλη του 10ου αι. το κά­στρο κα­τα­λαμ­βά­νε­ται από το βούλ­γα­ρο τσάρο Σα­μου­ήλ, ενώ το 1001 ανα­κα­τα­λαμ­βά­νε­ται από τον Βα­σί­λειο Β΄. Το 1204 τα Σέρ­βια κα­τα­λαμ­βά­νο­νται από τους Φρά­γκους, ενώ το 1216 πε­ριέρ­χο­νται στη κα­το­χή του δε­σπό­τη της Ηπεί­ρου Θε­ο­δώ­ρου Δούκα. Το 1341 κα­τα­λαμ­βά­νο­νται από το σέρβο κράλη Στέ­φα­νο Δου­σάν, ενώ το 1350 ανα­κα­τα­λαμ­βά­νο­νται από τον Ιω­άν­νη Στ΄ Κα­ντα­κου­ζη­νό για να αλω­θούν από τα στρα­τεύ­μα­τα του Σουλ­τά­νου Βα­για­ζήτ Α΄το 1393. Την πε­ρί­ο­δο της Τουρ­κο­κρα­τί­ας η βυ­ζα­ντι­νή ακρό­πο­λη εγκα­τα­λεί­πε­ται, ενώ η κάτω πόλη και το τμήμα έξω από τα τείχη είναι πυ­κνο­κα­τοι­κη­μέ­να.



Το κά­στρο διαι­ρεί­ται με τρι­πλό τεί­χος σε τρία αντί­στοι­χα μέρη. Την κάτω πόλη, την άνω πόλη και την ακρό­πο­λη. Έξω από τα τείχη, βο­ρειο­δυ­τι­κά, υψώ­νε­ται ο κομ­ψός, μο­νό­χω­ρος ναός των Αγίων Αναρ­γύ­ρων. Στο βο­ρειο­δυ­τι­κό τμήμα του πε­ρι­βό­λου βρί­σκε­ται ο μο­νό­χω­ρος ναός των Αγίων Θε­ο­δώ­ρων, του β΄ μισού του 11ου αι. Αμέ­σως νο­τιό­τε­ρα στη δυ­τι­κή γωνία της κάτω πόλης βρί­σκε­ται η Βα­σι­λι­κή "των Κα­τη­χου­μέ­νων" ή Σα­ρά­ντα Πόρ­τες που απο­τε­λού­σε τον επι­σκο­πι­κό ναό. Ο ναός χρο­νο­λο­γεί­ται γύρω στο 1000 μ.Χ. Η βα­σι­λι­κή είναι τρί­κλι­τη με νάρ­θη­κα και υπε­ρυ­ψω­μέ­νο κε­ντρι­κό κλί­τος. Το μνη­μείο δια­σώ­ζει τοι­χο­ γρα­φι­κό διά­κο­σμο σε τρία στρώ­μα­τα. Η ακρό­πο­λη είναι μικρή και πε­ρι­λαμ­βά­νει έκτα­ση 2,5 στρεμ­μά­των. Απο­τε­λού­σε την τε λευ­ταία θέση άμυ­νας του κά­στρου και την έδρα του στρα­τιω­τικού διοι­ κη­τή της πόλης.

Το κά­στρο των Σερ­βί­ων απο­τε­λεί το κα­λύ­τε­ρα σω­ζό­με­νο πα­ρά­δειγ­μα οχυ­ρω­μέ­νου βυ­ζα­ντι­νού οι­κι­σμού στο βο­ρειο­ελ­λα­δι­κό χώρο, συ­γκρι­νό­με­νο με το αντί­στοι­χο του Μυ­στρά, σε μια εντυ­πω­σια­κή φυ­σι­κή θέση.

Πηγή: kozani.​gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…

Ευρήματα στη Μεθώνη Πιερίας στο επίκεντρο έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου