Αλβανική Fresco Fiasco

Αλβανική Fresco Fiasco
Με JARRETT A. Lobell

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2013
(Ευγένεια Auron )
Ίσως να είναι έκπληξη για να βρείτε μερικά από τα μεγάλα έργα των Βαλκανίων, της τέχνης στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Premte στο κεντρικό αλβανικό χωριό της Valsh. Αλλά οι εκπληκτικές τοιχογραφίες του δέκατου έκτου αιώνα, δεν ήταν έκπληξη για τους αρχαιοκάπηλους που προσπάθησε να τους καταληστεύουν τους τοίχους σε δύο απόπειρες στις 30 Δεκεμβρίου, 2012, και 4 του Γενάρη 2013, προκαλώντας σημαντικές και κάποια μη αναστρέψιμη βλάβη-. Βέβαια, ακόμη και η μερική καταστροφή οποιουδήποτε εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ενοχλητικό. Αυτό που κάνει τα πρόσφατα γεγονότα ακόμη πιο οδυνηρό, είναι,σύμφωνα με Lorenc Bejko, καθηγητή της αρχαιολογίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, ότι πολλές από τις τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν από Onufri, έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της θέσης -βυζαντινή περίοδο στα νότια Βαλκάνια.

Onufri ήταν ιδρυτής της σχολής της θρησκευτικής τέχνης. Ήταν επίσης ένας ηγέτης της αναβίωσης της τεχνοτροπίας της ιερής ζωγραφικής που είχε ακμάσει δύο αιώνες πριν, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των πρώτων αυτοκρατόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας της Δυναστεία των Παλαιολόγων . Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας παραγωγικός αγιογράφος, και πολλές αγιογραφίες του γίνανε για να επιβιώσει, μόνο ένας μικρός αριθμός από τοιχογραφίες του σώζονται. Στην πραγματικότητα, στην Αλβανία, το έργο Onufri μπορεί να δει μόνο σε Berat, μια μικρή πόλη και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο νότιο-κεντρικό τμήμα της χώρας, και στο Valsh, όπου ο καλλιτέχνης διέμενε για ένα διάστημα στα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα. Άλλα παραδείγματα της ζωγραφικής Onufri  υπάρχουν εκτός των ορίων της σύγχρονης Αλβανίας, στην Καστοριά, στη Βόρεια Ελλάδα και στα Σκόπια. "Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική Onufri και τα έργα τέχνης του, και οι δύο τοιχογραφίες και εικόνες, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της τέχνης στο δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα», λέει ο Bejko.

Ευγένεια Auron

Το μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Premte (παρακάτω) στο αλβανικό χωριό Valsh που πρόσφατα 'εγιναν οι βανδαλισμοί. Είναι το   εκκλησάκι που σε μια τοιχογραφία  απεικονίζει τον άγιο, που παρουσιάζεται εδώ πριν (επάνω αριστερά) και μετά (πάνω δεξιά) η ζημία. .

Οι κλέφτες που ήρθαν στην Valsh τον περασμένο χειμώνα επιχείρησαν να απομακρύνουν τις κεφαλές των αγίων, αλλά, αντίθετα, κατάφερε μόνο να καταστραφεί η περιοχή γύρω από το πρόσωπο του Αγίου Ηλία και καταστρέφοντας ολοσχερώς το πρόσωπο του Αγίου Premte. Επί του παρόντος, το εργαστήριο στο Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων στα Τίρανα εργάζεται για να συγκεντρώσει εκ νέου τα σπαράγματα τοιχογραφιών, που συλλέγονται μετά την επίθεση και μελετητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περίπου 30 τοις εκατό των στοιχείων μπορεί να αποκατασταθεί. Εν τω μεταξύ, οι κλέφτες δεν έχουν αλιευθεί, και στην Αλβανία, όπως και πολλές χώρες με τόσο διαφορετική και ουσιαστική πολιτιστική κληρονομιά και χωρίς μεγάλη χρηματοδότηση, αγωνίζεται να βρει τον τρόπο  πώς να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της, τα μουσεία, και έργα τέχνης. «Η λεηλασία της εκκλησίας Valsh αντιπροσωπεύει μια δραματική απώλεια για την πολιτιστική  κληρονομιά της.Ήταν πρωτοφανής και βίαιη, συγκλονιστική στη συνείδηση ​​της κοινής γνώμης », λέει ο Bejko. "Η τοπική κοινωνία έχασε μια σημαντική πηγή υπερηφάνειας και του εισοδήματος, και η αλβανική κοινωνία έχασε ένα σύμβολο της καλλιτεχνικό του παρελθόντος."

http://archaeology.org/issues/90-1305/trenches/754-albania-onufri-frescoes-vandalized

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη