«Εκ Θεσσαλονίκης Φως» 1 Φεβρουαρίου 2014

«Εκ Θεσσαλονίκης Φως»

1 Φεβρουαρίου 2014
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του επετειακού  εορτασμού για τη συμπλήρωση  είκοσι χρόνων από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως», τιμώντας τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. 
Μέσα από την πρωτότυπη αυτή περιοδική έκθεση αναδεικνύεται η καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίνου – Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση της σλαβικής γραφής, την καθιέρωση του κυριλλικού αλφαβήτου του τρίτου επίσημου αλφαβήτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη συνακόλουθη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνον. Η έκθεση, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, έρχεται να πλαισιώσει τις παράλληλες δράσεις της Προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του έτους.
tsilipakou3
Η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Εκ Θεσσαλονίκης Φως».
kirillos4Μέσα από το υλικό της έκθεσης «φωτίζονται» η μεσοβυζαντινή Θεσσαλονίκη και ο εν πολλοίς άγνωστος 9ος αι., το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο στην πόλη και την Κωνσταντινούπολη, η διπλωματική, ιεραποστολική και εκπολιτιστική δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σλάβους της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και ο απόηχος του έργου τους. Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, η έκθεση εμπλουτίζεται από επιλεγμένο αυθεντικό 

Ελεφαντοστέινο τρίπτυχο με τη Δέηση και διαφόρους Αγίους.
 Παρίσι Μουσείο του Λούβρου 10ος αι.

υλικό με προέλευση τις Συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και της Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχεται από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε χθες 1 Φεβρουαρίου από τη Διευθύντρια του Μουσείου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, παρουσιάζεται στο ισόγειο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου, αποτελεί συγχρόνως για τον επισκέπτη την απαραίτητη εισαγωγή στη φωτογραφική έκθεση χειρογράφων «Το φως των Γραμμάτων», η οποία φιλοξενείται ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 στον άνω όροφο της ίδιας πτέρυγας, στο πλαίσιο του έτους 2013, αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που ανακήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 2 Μαρτίου 2014 με επιθυμητή παράταση.
Άποψη των εκθεμάτων:
kirillos
Χειρόγραφος κώδικας με μικρογράμματη γραφή. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 11ος αι.
kirillos2
Άποψη της Έκθεσης
kirillos3
Εικόνα με τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Ι.Μ. Ζωγράφου, Άγιον Όρος.
kirillos5
Μικρογραφία από το χειρόγραφο.
kirillos7
Πολυχρωμική ενεπίγραφη κεραμική. Μουσείο Σόφιας.
kirillos6
Μεσοβυζαντινή κεραμική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη