Το 15% της δημόσιας περιουσίας είναι μνημεία


Το 15% της δημόσιας περιουσίας είναι μνημεία
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Οπου κι αν σκάψεις θα βρεις αρχαία, λένε όσοι στο παρελθόν είχαν την ατυχία να «σκοντάψουν» σε αρχαιολογικά ευρήματα. Και δεν έχουν άδικο. Γιατί η μέχρι στιγμής επίσημη καταμέτρησή τους δείχνει ότι το 8%-10% της ελληνικής επικράτειας αποτελούν αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, δημόσιες ή απαλλοτριωμένες εκτάσεις για αρχαιολογικούς σκοπούς.

Αν προστεθούν και τα άσκαφα, το νούμερο ασφαλώς θα είναι πολλαπλάσιο. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο και μαζί ανησυχητικό ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 15% της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών προέρχεται από αυτά τα ακίνητα, τα οποία ελπίζεται όμως ότι δεν θα μπουν στο στόχαστρο των δανειστών για εκποίηση.

Αναλυτικά στοιχεία

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει για πρώτη φορά μια συνολική εικόνα για τα ακίνητα που έχει αποκτήσει. Κι αυτό επιτυγχάνεται με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, το οποίο συντάσσεται με χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Μετά την αποπεράτωσή του, όλοι θα γνωρίζουν αν μπορούν να κτίσουν, πού και τι ακριβώς. Επίσης, σε περίπτωση που δεν επιτρέπεται η δόμηση, θα είναι σαφές εξαρχής, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, καθώς το ένα δέκατο της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, δηλαδή προστατευόμενους από το κράτος.

Για την πορεία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μίλησε την Παρασκευή η γ.γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές Υπηρεσίες για τη Δημόσια Περιουσία και τα Εθνικά Κληροδοτήματα» που οργανώθηκε από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και τη γεν. γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι τώρα αποτυπώνεται με συστηματικό, επιστημονικό και ολοκληρωμένο τρόπο το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, το οποίο παρέχει αναλυτικά στοιχεία ιδιοκτησιακής και διαχειριστικής τεκμηρίωσης για: περισσότερα από 7.500 δημόσια ακίνητα. Περισσότερους από 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους με τις ζώνες προστασίας τους, που -μαζί με τα μη κηρυγμένα σε ΦΕΚ μνημεία και τους περιβάλλοντες χώρους τους- καλύπτουν έκταση 8%-10% της ελληνικής επικράτειας. Περισσότερους από 100 κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. Περισσότερα από 12.000 αρχαία ακίνητα μνημεία όλων των κατηγοριών και των περιόδων μέχρι το 1830. Περισσότερα από 8.000 νεότερα του 1830 ακίνητα μνημεία και ιστορικούς τόπους. Πάνω από 1.000 θέσεις κατάχωσης αρχαίων μνημείων.

Εξοικονόμηση πόρων

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων μόνο κατά την τελευταία 20ετία έχει πληρώσει 390 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση ακινήτων (αστικών και εξωαστικών, για γαίες και κτίσματα), ενώ η απόκτηση αυτών των ακινήτων έγινε με γνώμονα το δημόσιο όφελος, και ειδικότερα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αμεσο είναι και το όφελος από την καταγραφή τους, καθώς ήδη από το στάδιο προετοιμασίας και συγκέντρωσης του υλικού από τοπογράφους μηχανικούς, αρχιτέκτονες μηχανικούς και αρχαιολόγους «διαπιστώθηκε υπερδιπλάσιος αριθμός ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από αυτόν που ήταν καταγεγραμμένος στους επίσημους καταλόγους της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου», τόνισε η κ. Μενδώνη. «Εντοπίστηκαν επίσης πολυάριθμες περιπτώσεις ακινήτων με ελλείψεις και εκκρεμότητες στις διοικητικές διαδικασίες απόκτησής τους, ακίνητα καταπατημένα από όμορους ιδιώτες, ευρισκόμενα υπό παράνομη κατάληψη από τρίτους ή υποκείμενα σε χρήση αυθαίρετη και ξένη προς το σκοπό της δημόσιας ωφέλειας βάσει του οποίου έγινε η παραχώρησή τους».

Τέλος, με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται καλύτερη αξιοποίηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προάσπιση της δημόσιας περιουσίας, εξορθολογισμός των απαλλοτριώσεων και των στερήσεων χρήσεων γης και ελαχιστοποίηση των σχετικών δημόσιων δαπανών. Εκτιμάται επίσης ότι θα προκύψει σημαντικότατη εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για τη διεκπεραίωση διοικητικών ενεργειών που αφορούν διαδικασίες τοπογραφικής και νομικής τεκμηρίωσης.
πηγή:Το 15% της δημόσιας περιουσίας είναι μνημεία | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη