Ναός του Δία ανακαλύφθηκε στην Ρώμη


Ναός του Δία ανακαλύφθηκε στην Ρώμη








Σύμφωνα με Ιταλούς αρχαιολόγους, ο ναός που χτίστηκε από τον Ρωμύλο προς τιμήν του θεού Δία, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο, βοήθησε τα ρωμαϊκά στρατεύματα να αποκτήσουν ασταμάτητη δύναμη, ανακαλύφθηκε στους πρόποδες του Παλατίνου Λόφου.





Τα ερείπια του ιερού ναού του "Υποστηρικτή Δία", που χρονολογείται από το 750 π.Χ., βρέθηκαν από μια ομάδα του πανεπιστημίου της Ρώμης με επικεφαλής τον Andrea Carandini.


«Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο ναός που σύμφωνα με τον θρύλο ο Ρωμύλος ανέγειρε προς τιμήν του βασιλιά των θεών, όταν οι Ρωμαίοι ανέκτησαν το έδαφος τους από τους άγριους Σαβίνους με τους οποίους αναμετρήθηκαν για να πάρουν τις γυναίκες τους μετά την διάσημη Απαγωγή», δήλωσε ο Carandini στο περιοδικό Archeologia Viva.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Ρωμύλος ίδρυσε την Ρώμη το 753 π.Χ. και η πρώτη γενιά ρωμαίων ανδρών, χωρίς σύζυγο, εισέβαλαν στις γύρω φυλές των Σαβίνων για να απαγάγουν τις γυναίκες τους, ένα γεγονός που έχει καταγραφεί στην τέχνη στο πέρασμα των αιώνων.

Ο Carandini προσθέτει: «Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο ναός φαίνεται να προστατεύει τον Παλατίνο λόφο, ως σημείο άμυνας».

Οι μεγάλες και καλές αυτοκρατορικές οικογένειες της Ρώμης ζούσαν πάνω στον Παλατίνο λόφο, με θέα το ρωμαϊκό Forum.

Λίγο μετά την θρυλική ανέγερση του ναού από τον Ρωμύλο, η λατρεία του "Υποστηρικτή Δία" αποτέλεσε το «καύσιμο» των ρωμαϊκών στρατευμάτων στη μάχη, σφυρηλάτησε την ακαταμάχητη στρατιωτική ρωμαϊκή δύναμη, που κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού αρχαίου κόσμου.

Στο άρθρο του η ομάδα του Carandini δήλωσε ότι θα μπορούσε επίσης να είχαν ανακαλύψει τα ερείπια της τελευταίας κατοικίας του Ιούλιου Καίσαρα που έζησε στον Παλατίνο λόφο – αυτή από την οποία έφυγε τον Μάρτιο του 44 π.Χ., στο δρόμο του θανάτου προς την Γερουσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη