ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ


ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ

Μετά από τις έντονες προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας παρέδωσε το γνωστό ιστορικό έργο στην Τουρκία



Στην Τουρκία επέστρεψε ένας από τους πολιτιστικούς θησαυρούς.
Χάρη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στην Τουρκία μεταφέρθηκε το Ψηφιδωτό του Ορφέα που είχε κλαπεί στην Şanlıurfa και στη συνέχεια είχε πωληθεί σε ένα μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το οποίο χρονολογείται πριν από 1800 χρόνια.
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑΣύμφωνα με πληροφορίες, το ιστορικό έργο το οποίο ανήκει στην ρωμαίικη περίοδο, είχε τεθεί σε δημοπρασία από έναν οίκο στη Βρετανία.
Η Τουρκία είχε ξεκινήσει τότε πρωτοβουλίες όμως δεν είχε μπορέσει να διευκρινίσει σε ποιον πωλήθηκε το έργο.
Μετά τις έντονες πρωτοβουλίες που ξεκίνησε του υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας - Dallas Museum of Art στις ΗΠΑ, αποφάσισε την επιστροφή του έργου στην Τουρκία όταν ενημερώθηκε ότι είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο στη Şanlıurfa.
Το έργο είναι ένα κεραμικό ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Ορφέα να παίζει λύρα καθισμένος σε βράχο, με πολλά άγρια ζώα γύρω του, τα οποία εξημερώνει με τη μουσική του. Το Ψηφιδωτό του Ορφέα το οποίο μεταφέρθηκε στην Τουρκία, εκτίθεται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της İstanbul.
   
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ertuğrul Günay ο οποίος παρουσίασε το έργο στα ΜΜΕ, δήλωσε τα παρακάτω:
«Αυτό είναι μάλλον ένα ψηφιδωτό που ανήκε σε ρωμαϊκή κατοικία, έχει διαστάσεις 163×152 εκ. και χρονολογείται από το 194 μετά Χριστού. Το έργο αυτό έχει μεγάλη σημασία επειδή δείχνει την αισθητική και την ποιότητα των σπιτιών στην Ανατολία πριν από 1800 χρόνια».
Το Ψηφιδωτό του Ορφέα θα μεταφερθεί στο Μουσείο της Şanlıurfa που θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο.      
Από την άλλη, η μαρμάρινη επιγραφή που κλάπηκε το 2010 από το ιστορικό κάστρο Yoros και η οποία χρονολογείται στην ρωμαίικη περίοδο, μεταφέρθηκε στη χώρα και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της İstanbul. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Από τη Βεργίνα στην Αμφίπολη: Πρώτα ως τραγωδία, μετά ως φάρσα

Μια μεγάλη απόφαση…