Η φωτιά και η μεγάλη πυρκαγιά


Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε τον Αύγουστο του 1917 στη Θεσσαλονίκη, δεν κατέστρεψε μόνο το κέντρο της πόλης.

Άλλαξε τον πολεοδομικό ιστό της, επέδρασε στην οικονομική και κοινωνική ζωή της, οδήγησε με βίαιο τρόπο την πόλη στον 20ο αιώνα. Μια ταινία, που καταγράφει όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά και τις επιπτώσεις της στη Θεσσαλονίκη, θα προβάλλεται από τις 11 ως τις 14 Οκτωβρίου στον υπαίθριο χώρο της Ροτόντας και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Τίτλος του ντοκιμαντέρ, που είναι μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Μελετών «1917. Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης». Με υλικό φωτογραφικό, αλλά και κινηματογραφικό και με αναλύσεις από έγκριτους ιστορικούς παρουσιάζεται εκείνο το συμβάν, το οποίο ήταν «όλεθρος και αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα» όπως αναφέρουν οι συντελεστές της ταινίας, που είναι δύο αρχαιολόγοι: η προϊσταμένη Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Αγγελική Στρατή ανέλαβε τη διεύθυνση παραγωγής και η Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, η οποία έχει κάνει και σπουδές σκηνοθεσίας, έγραψε το σενάριο και έκανε εκ της ιδιότητός της και τη σκηνοθεσία.
Η ταινία έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα προβάλλεται στη Ροτόντα στις 8.30 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι και στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ιστορίας στις 10 το πρωί και στις 2.30 το μεσημέρι. Πληροφορίες στο 2310-209603. Με τις προβολές αυτές το Ινστιτούτο συμμετέχει στη δράση του Υπουργείου Παιδείας «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012. Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».
Η δράση εμπνέεται από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και σ’ αυτήν συμμετέχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτιά: ανακάλυψη και χρήση-το σπίτι». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το ευρύ κοινό. Έτσι την Πέμπτη και την Παρασκευή 11 και 12 Οκτωβρίου οι μικροί θα μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, να τις καταγράψουν στο φυλλάδιο που θα τους δοθεί και στη συνέχεια να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες.
Το Σάββατο, στους επισκέπτες του μουσείου θα δίδεται ειδικό εκπαιδευτικό φυλλάδιο χρήσιμο για την ελεύθερη περιήγηση στους χώρους του, ενώ την Κυριακή 14 Οκτωβρίου μικροί και μεγάλοι μπορούν πέρα από την περιήγηση να δουν και επίδειξη για άναμμα φωτιάς με τριβή και κρούση, από αρχαιολόγο, στέλεχος του μουσείου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής από τις 8-12 Οκτωβρίου και τις ώρες 12μ-3μ.μ. στο τηλέφωνο 2310-830538 (εσωτ.119). Η είσοδος στο μουσείο το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτωβρίου θα είναι ελεύθερη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Από τη Βεργίνα στην Αμφίπολη: Πρώτα ως τραγωδία, μετά ως φάρσα

Μια μεγάλη απόφαση…