Προ-βολες ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΜΕΣ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα των ελληνικών μουσείων είναι η ελλιπής φύλαξη. Χειμώνα-καλοκαίρι το ίδιο πρόβλημα, τα ίδια σχόλια στις εφημερίδες, η ίδια γκρίνια στο υπουργείο Πολιτισμού. Ομως, η κατάσταση δεν άλλαξε. Αντίθετα γίνεται χειρότερη, με όλο και περισσότερους θεατές να παρακολουθούν την απαξίωση των πολιτιστικών οργανισμών στη χώρα.

Και οι τουρίστες που καταφτάνουν στην ηλιόλουστη κατά τα άλλα Αθήνα, δεν στέκονται επικριτικά μόνο σε κάποιες κλειστές αίθουσες, τα ωράρια λειτουργίας για τα οποία τους προειδοποίησαν, αλλά στις οσμές.

Δεν είναι μέρες που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μύριζε στις τουαλέτες του υπογείου και κανείς δεν μπορούσε να ηρεμήσει τους ξένους τουρίστες στο ισόγειο για τις τριτοκοσμικές μας εικόνες. Εδώ δεν επαρκούν οι καθαρίστριες, σε άλλα μουσεία, μικρά κυρίως, δεν έχουν καθόλου. Με ελάχιστες τα περισσότερα, άλλα με μια 65χρονη -όπως μας είπαν- να προσπαθεί να κουμαντάρει τις ανάγκες ενός μουσείου, άλλα με καμία όπως στο όμορφο Μουσείο της Ηλιδας, τη Λίνδο κ.α. Στη Φαιστό, μία είναι η μόνιμη καθαρίστρια και μία η συμβασιούχος, αλλά στα ρεπό τους συμβαίνει ό,τι και στην υπόλοιπη Ελλάδα: αναλαμβάνουν οι φύλακες. Τα Σαββατοκύριακα στα περισσότερα μουσεία δεν υπάρχει κανείς γι’ αυτή τη δουλειά, αφού δεν υπήρχαν σχετικές εγκρίσεις.

Στο μεταξύ άρχισαν οι κλοπές. Στην Αρτα πρώτα και αργότερα στην Ελευσίνα. Οι νυχτοφύλακες λιγοστοί κι αλλού καθόλου.

Παρ’ όλα αυτά θα γιορτάσουν. Τα περισσότερα μουσεία μας ασθενούν, καλούνται ωστόσο να γίνουν εξωστρεφή συμμετέχοντας στον διεθνή εορτασμό. Ετοιμάζουν εκδηλώσεις και καλά κάνουν, καλούν τον κόσμο, αλλά τι ειρωνεία. Η εικόνα δεν βελτιώνεται.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού μιλάει για το πρόσωπο της Ελλάδας που συναντούν όσοι έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια. Πήγε στην Πάτρα ο κ. Γερουλάνος, ύστερα στην Ολυμπία, έφτασε ώς το Κατάκολο. Κομβικής σημασίας περιοχή για τη μεταφορά επισκεπτών προς την Ολυμπία, τον Επικούρειο Απόλλωνα, όπως είπε. «Είναι το μέρος που δείχνει το πρόσωπο της Ελλάδας σε εκείνους που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια από το εξωτερικό και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι και πρακτικά λειτουργεί για να μπορεί να αντεπεξέλθει στον σκοπό του, αλλά και να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οι επισκέπτες που καταφτάνουν να αισθανθούν ότι κάποιος τους καλωσορίζει στον τόπο». Για το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, αυτό των μουσείων δεν θα πει τίποτε;


ΠΗΓΗ << ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr 17 Μαϊου 2011>>

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στον κατάλογο Μνημείων της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Ευρήματα της Εποχής του Χαλκού, ανακαλύφθηκαν στη Θάσο

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Μαγεμένες» τα κλεμμένα αγάλματα της Θεσσαλονίκης

Ο Δίας πέταξε τις σκαλωσιές

Η ζωή εισβάλλει στα μνημεία

Δύο νέες εκθέσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το Γαλεριανό Ανάκτορο ανοίγει τις πύλες του για τους επισκέπτες