Συνεδρίαση (Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας) για επιχειρηματικά πάρκα και ΧΥΤΑ στα πρώην ΜΑΒΕ


Συνεδρίαση (Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας) για επιχειρηματικά πάρκα και ΧΥΤΑ στα πρώην ΜΑΒΕ


Με βασικά θέματα συζήτησης την παρουσίαση της μελέτης για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία και την λήψη απόφασης περί μη πραγματοποίησης ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή των πρώην Μ.Α.Β.Ε, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας, την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μετατροπή του πρώην Ειρηνοδικείου Σερβίων σε Αστυνομικό Τμήμα


Μεταξύ των θεμάτων που αφορούν εγκρίσεις και τροποποιήσεις, περιλαμβάνεται και η έγκριση τρόπου δημοπράτησης, σχετικά με τις εργασίες μετατροπής του κτιρίου του πρώην Ειρηνοδικείου Σερβίων σε κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος, με προϋπολογισμό 207.620 €.




 Ξανά στην επικαιρότητα ο ΧΥΤ Αμιάντου στα ΜΑΒΕ- Η αντιπολίτευση ζητά ξεκάθαρη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου- Πως εμπλέκεται η «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» με τις χρήσεις γης στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης- Η περίπτωση της καύσης απορριμμάτων 

 από Ζήση Πιτσιάβας


Το μεγάλο θέμα της δημιουργίας ΧΥΤ Αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ, επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Την εισήγηση του θέματος θα έχει η παράταξη της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, μέσω του Γιώργου Χριστοφορίδη, αλλά το αίτημα για συζήτηση και λήψη απόφασης έχει κατατεθεί με υπογραφές και των συνδυασμών Καρυπίδη- Πράσσου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπολίτευση θα ζητήσει ξεκάθαρη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία θα είναι αρνητική στη δημιουργία ΧΥΤ Αμιάντου στα ΜΑΒΕ, τονίζοντας πως το θέμα όχι μόνο δεν έχει κλείσει οριστικά αλλά με συνεχείς αποφάσεις της κυβέρνησης μένει ανοιχτό και μάλιστα δρομολογούνται εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

 Στην εισήγηση της αντιπολίτευσης θα τονιστεί πως με το νόμο της απολιγνιτοποίησης, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, καθορίζονται ως Ζώνες Απολιγνιτοποίησης(ΖΑΠ) όλες οι περιοχές αναφοράς, κάτι που σημαίνει πως όλη Π.Ε. Κοζάνης και όλη η Π.Ε. Φλώρινας εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αυτό σημαίνει πως της χρήσεις γης για τις συγκεκριμένες περιοχές, δεν τις καθορίζει το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά η νεοσύστατη «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» η οποία υπόκειται στην κυβέρνηση και ουσιαστικά μπορεί να καθορίσει χρήσεις τόσο για ΧΥΤ Αμιάντου, αλλά και για το ζήτημα της δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή.

 Σήμερα, δόθηκε μία γεύση για τα όσα θα ακολουθήσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία συνεδρίασε με σειρά ζητημάτων και μεταξύ άλλων τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.

 Η παράταξη Ζεμπιλιάδου, δια μέσου του Γιώργου Χριστοφορίδη, κατήγγειλε την εκπρόθεσμη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, σημειώνοντας πως θα έπρεπε η Περιφέρεια να γνωμοδοτήσει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου και ζήτησε να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. 

  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, με τηλεοπτική του συνέντευξη στο TOP CHANNEL τον Ιούλιου του 2021, είχε δεσμευθεί πως δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στην περιοχή, με την αντιπολίτευση όμως να επιμένει στο θέμα καθώς αυτό δεν έχει μετουσιωθεί σε επίσημη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
Ζήσης Πιτσιάβας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. ΕΔΟΘ

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη