Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων









Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο

Μπορεί τελικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων να μην πήρε το πρώτο βραβείο στο European Museum Forum για το Ευρωπαϊκό Μουσείο 2012, αλλά πήρε πολλούς επαίνους για τη λειτουργία του και το σχεδιασμό του.

Το πρώτο βραβείο πήρε τελικά το νεοσύστατο Μουσείο Madinat al-Zahra, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, το οποίο περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο της μουσουλμανικής πρωτεύουσας του 10ου αιώνα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων πέρασε όμως στην τελική επιλογή των 31 ιδρυμάτων που πληρούσαν τις αυστηρές προδιαγραφές του EMF. Οι κριτές του διαγωνισμού επαίνεσαν ιδιαίτερα: την πρόσφατη επανέκθεση στο ΑΜΙ, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, την καινοτόμο και πρωτοποριακή μουσειολογική πρακτική, τις πολιτιστικές εκδοχές της Ηπείρου, οι οποίες στην επανέκθεση παρουσιάζονται ως πτυχές των κατοίκων από τα προϊστορικά στα υστερορωμαικά χρόνια και τις προκλήσεις για ανοιχτό διάλογο των επισκεπτών με επεισόδια της ιστορίας και της αρχαιολογίας. Ακόμα, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η δραστηριότητα του μουσείου με τη φιλοξενία συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.α., αλλά και η ασθητική αρτιότητα του κτιρίου και η αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Κώστας Σουέρεφ, Προϊστάμενος της ΙΒ΄ ΕΠΚΑ και η Ελένη Κοτζαμποπούλου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών. Η παρουσία του ΑΜΙ στο EMF ήταν η επίσημη εκπροσώπηση του υπουργείου Πολιτισμού και μαζί με το μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης» προέβαλαν διεθνώς τη σύγχρονη και ριζοσπαστική μουσειακή πραγματικότητα της Ελλάδας.
Την υποψηφιότητα και τη συμμετοχή του ΑΜΙ στη συνάντηση του Πεναφιέλ  της Πορτογαλίας, υποστήριξαν υλικά και ηθικά το υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, η Εταιρεία των Φίλων του ΑΜΙ, τα ελληνικά ΜΜΕ και η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων. Η επιτροπή του EMF μάλιστα, πρότεινε τα Γιάννενα για τη φιλοξενία της επόμενης ετήσιας συνάντησης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ο κρατήρας του Δερβενίου

Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης

Ελληνικές αρχαιότητες σε ξένες δημοπρασίες - πολιτισμός

O Μακεδονικός Τάφος Θεόδωρου Μακρίδη

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Ο κόσμος χειροκρότησε,όχι εμένα..την ΕΛΛΑΔΑ! Και οι φύλακες το κεφάλι στο πάτωμα!

Ἡ πόλη κάτω ἀπὸ τὴ Θεσσαλονίκη. Σὲ δύο Μουσεῖα τὰ εὐρήματα τοῦ μετρό…

Εγκρίθηκαν 17.600 ευρώ για πόλο μπλουζάκια των αρχαιοφυλάκων

Κλεμμένες ελληνικές εικόνες στο κέντρο του Λονδίνου