Πολίτες καταγγέλλουν την αλλοίωση της Ροτόντας

Πολίτες καταγγέλλουν την αλλοίωση της Ροτόντας

Αναρτήθηκε από  Πολίτες καταγγέλλουν την αλλοίωση της Ροτόντας

Το ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης υπόκειται σε αλλαγές, οι οποίες προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις τόσο στους πολίτες όσο και σε φορείς της συμπρωτεύουσας.
Στην ανακαινισμένη προσφάτως Ροτόντα έχουν ήδη τοποθετηθεί σύγχρονα στοιχεία, όπως Αγία Τράπεζα που καλύπτεται με βελούδο όταν δεν γίνεται λειτουργία, καθώς επίσης ένας Εσταυρωμένος και καντηλέρια, σύμφωνα με μέλη φορέων της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στη μετατροπή τού ιστορικού αυτού μνημείου σε εκκλησία.

Οι πολίτες της συμπρωτεύουσας κατήγγειλαν ουσιαστικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την αλλοίωση του μνημείου, το οποίο συντηρήθηκε ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες και τεράστιο κόστος.

Ζήτησαν και παρέστησαν στο ΚΑΣ προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση Σταυρού στον τρούλο της Ροτόντας. Αλλά η πρόεδρος του Συμβουλίου κατάφερε να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μετά την εμμονή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να αναρτηθεί Σταυρός, και την επαμφοτερίζουσα στάση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά να μην μπει Σταυρός, "εκτός κι αν απαιτείται από μελλοντική αντικεραυνική μελέτη".

Έτσι, το Συμβούλιο περιορίστηκε να γνωμοδοτήσει υπέρ της παραχώρησης του μνημείου για μία εκδήλωση κοσμικού χαρακτήρα το μήνα, εφόσον θα δίνεται και για μία Λειτουργία. Η εκδήλωση, που μπορεί να είναι μία διάλεξη, μία συναυλία κλασικής μουσικής, τζαζ ή μπελκάντο, όπως και μια βραδιά ποίησης, θα έχει την άδεια να πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό της Ροτόντας το χειμώνα ή στον αύλειο χώρο το καλοκαίρι. 

Πάντως πρέπει να επισημάνουμε πως το 1999 η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδινε μάχες στο ΚΑΣ για να μη δοθεί η Ροτόντα για Λειτουργία, ενώ τώρα εγκρίνει μία εκδήλωση κοσμικού χαρακτήρα. Από τότε μέχρι τώρα δεν υπήρχαν εντός του μνημείου παρά μόνο κινητά στοιχεία, τα οποία μεταφέρονταν από το κέντρο στο πλάι ύστερα από κάθε Λειτουργία, ενώ τώρα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης όχι μόνο επέτρεψε να τοποθετηθεί Αγία Τράπεζα, αλλά έχει εγκρίνει πιστώσεις για προμήθεια στασιδιών και επισκοπικού θρόνου, όπως έχει δημοσιευθεί στη «Διαύγεια».

Αν «η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» θέλει να παραχωρήσει το μνημείο για αποκλειστική χρήση στην Εκκλησία, ας το πει ευθέως. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως πρόκειται για ένα ρωμαϊκό μνημείο που ανηγέρθη για να γίνει μαυσωλείο του Γαλέριου. Νέες θεωρίες ανάγουν την οικοδόμησή του στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Υποστηρίζουν ότι κτίστηκε την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Αν δεν επιχειρείται και αλλοίωση της ιστορίας του για να καμφθούν οι αντιδράσεις, ας γίνει μια σοβαρή μελέτη και ας δοθεί προς κρίση στους ειδικούς ερευνητές. Γιατί μόνο τότε θα πειστούν οι πάντες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μια μεγάλη απόφαση…