Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Αριστείδης Μπαλτάς -Προϋπολογισμός για τον πολιτισμό; Αστεία πράγματα

Προϋπολογισμός για τον πολιτισμό; Αστεία πράγματα

aristeidis-mpaltas.jpg

Αριστείδης ΜπαλτάςΟ υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζει πως στην κυβέρνηση δεν είναιστε αντιφατικοί, «απλώς διαφέρουμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που είχαν υιοθετήσει τα μέτρα ως success story» |ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Με ανοιχτά ζητήματα στο υπουργείο, με εντάσεις στους εποπτευόμενους φορείς και πενιχρό προϋπολογισμό, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συγκεντρώνει χρόνιες εκκρεμότητες εν όψει του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και καταστρώνει με τους συνεργάτες του τη στρατηγική του μέλλοντος.
Στοχαστής και διανοητής, οραματίζεται τη διαπαιδαγώγηση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού.
Και ενώ αναγνωρίζει ότι πολλά ζητήματα του υπουργείου βρίσκονται σε βάλτο επί δεκαετίες, προτιμά να τα διαχειριστεί με ομαλές κινήσεις, παρά να ξηλώσει απότομα ό,τι υπάρχει.
Τον συναντήσαμε στον 5ο όροφο της Μπουμπουλίνας, μια γειτονιά που γνωρίζει καλά. Και μιλήσαμε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την Αμφίπολη που θέλει να επισκεφτεί, τις χορηγίες προς τον πολιτισμό, τον Νίκο Πουλαντζά και τον Λουί Αλτουσέρ.
• Σπουδάσατε και ζήσατε στο Παρίσι, εκεί συνδεθήκατε με προσωπικότητες. Ποιες σκέψεις κάνετε σήμερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις;
Τα πράγματα δεν έχουν κατακάτσει, υπάρχει εκ των πραγμάτων μεγάλη αστυνόμευση και μια ατμόσφαιρα που δυσκολεύει την καθημερινότητα στην πόλη. Ελπίζουμε γρήγορα να περάσει. Και περνάει, αν αναλογιστούμε όλοι ότι από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης οι έννοιες «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», στον βαθμό που εμπεδώνονται, σταματούν και τους τρομοκράτες.
Από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι τεράστιο, είναι γεωστρατηγικό πια και βλέπουμε εξελίξεις σε όλα τα πολιτικά μέτωπα.
Ελπίζουμε οι μορφές αντιμετώπισης να μην οδηγήσουν σε αναβίωση των καταστάσεων που υφιστάμεθα όλα τα χρόνια από την περίφημη 11η Σεπτεμβρίου.
Υπό μία έννοια όλα ξεκίνησαν από τους Δίδυμους Πύργους, αλλά αντί η αντίδραση να ήταν εκείνη που έπρεπε, ήταν μονόπλευρη, στρατιωτική.
Εγινε πόλεμος στο Αφγανιστάν, μετά στο Ιράκ. Κάθε τέτοιος πόλεμος, πέρα από τα ζητήματα προσφύγων και καταστροφών, φέρνει αίμα αθώων στο αίμα των άλλων αθώων, που σκοτώθηκαν, και αναπτύσσει το πρόβλημα, δεν το μειώνει.
• Η Ελλάδα, ωστόσο είναι ασφαλής, δεν φοβόμαστε;
Κατ’ εμέ ναι, οφείλουμε να μη φοβόμαστε καθόλου στην Ελλάδα, παρ’ ότι οφείλουμε επίσης να είμαστε προσεκτικοί.
• Σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο είχατε σχέσεις από τον Ιανουάριο ως υπερυπουργός, ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει;
Είχα μόνιμη ενημέρωση για το υπουργείο Πολιτισμού και πολύ καλή επαφή με τον κ. Ξυδάκη.
Ερχόμενος εδώ διαπίστωσα ότι, όπως σε όλα τα υπουργεία σε μια κυβέρνηση σαν τη δική μας, είναι διακριτά δύο πράγματα.
Οι εκκρεμότητες που πρέπει να λύσουμε γρήγορα και η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε. Προσπαθώ να καταλάβω τη λειτουργία του υπουργείου και των αρχαιολογικών του διαστάσεων.
Το προηγούμενο διάστημα είδα πολύ κόσμο. Κυνηγάμε εκκρεμότητες εν όψει του νέου πολυνομοσχεδίου, που θα λύνει σύνολο προβλημάτων και θεμάτων.
Ξεκίνησε επί Νίκου Ξυδάκη και θα κατατεθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Η δεύτερη διάσταση είναι το πρόβλημα των φορέων.
Καθυστερούμε τις αλλαγές γιατί δεν θέλουμε να δράσουμε με τη μορφή του ταύρου εν υαλοπωλείω.
Κάθε φορέας έχει τα δικά του προβλήματα, τις εντάσεις του και οφείλουμε να το δούμε ευρύτερα κατανοώντας την πηγή τους.
• Εχετε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου απόλυτα πενιχρό. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Είμαστε κοντά στο 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή αστεία πράγματα. Θέλω να κουβεντιάσουμε με τους υπεύθυνους για την οικονομία συναδέλφους μου, ώστε στοιχειωδώς να αυξηθούν κάποιοι πόροι.
Αν το 0,3% γίνει 0,4% μπορούμε να καλύψουμε τη διαφορά από τον κωδικό άλλου υπουργείου;
• Τα ταμεία του υπουργείου διαθέτουν σήμερα χρήματα;
Λίγα. Ο προϋπολογισμός τελειώνει με το οικονομικό έτος. Προς τιμήν των ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού, από τον Ιανουάριο έγιναν μεγάλες οικονομίες στα εισιτήρια και τα ταξίδια.
Κόπηκαν κατά 80%. Αν αυτά τα χρήματα μεταφερθούν σε άλλο κωδικό θα μας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρουμε ορισμένα πράγματα.
• Εχετε, πάντως, τρεις άξονες να κινηθείτε για να αυξήσετε τα έσοδά σας: ΕΣΠΑ, χορηγίες και ΤΑΠ.
Εχετε απόλυτο δίκιο. Εν όψει του κλεισίματος των έργων του ΕΣΠΑ έχω δει ορισμένους περιφερειάρχες και θα συνεχίσω τις επαφές.
Ολοι ανεξαιρέτως λένε ότι ο πολιτισμός οφείλει να αντιμετωπίζεται αναπτυξιακά, γιατί είναι ο θησαυρός για όλες τις περιοχές της χώρας. Πολλά από αυτά τα οποία συζητήσαμε είναι άμεσα υλοποιήσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: