Δημοκρατική Συνεργασία Αρχαιοφυλάκων: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΥΛΑΞΗΣ Α...

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σχετικά με την προκήρυξη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. με ημερομηνία 01/10/2015 για “διαγωνισμό” με τίτλο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» για την φύλαξη αρχαίων ως Υπάλληλος του ΥΠ.ΠΟ.Α και μάλιστα σε θέση Αρχαιοφύλακα με εμπειρία πλέον των τριάντα ετών έχω να καταθέσω τα ακόλουθα προς την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.καθώς πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση διενέργειας διαγωνισμού για την ανάληψη της φύλαξης από εταιρεία σεκιούριτι για διάρκεια 75 ημερών.

 Όλοι συμφωνούν πως το πρώτο βήμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από σπείρες που διοχετεύουν αρχαιότητες  στο εμπόριο, είναι η καταγραφή και η συντήρηση των αρχαιοτήτων, καθώς μέχρι σήμερα πολλές δεν είναι καταγεγραμμένες.

Εργασίες για την καταγραφή και την συντήρηση των ευρημάτων κατά την διάρκεια των εργασιών του Μετρό στη Θεσσαλονίκη έχουν  ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

 Ήδη έχουν καταγραφεί πολλές αρχαιότητες, ωστόσο το έργο των αρχαιολόγων είναι εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο ότι υπάρχει συνεχόμενη ροή ευρημάτων από το έργο του Μετρό.

Το επόμενο βήμα για την προστασία των αρχαιοτήτων είναι η φύλαξη. Το Μετρό ευθύνεται για την ασφάλεια και διατήρηση των αρχαιοτήτων που έρχονται στο φώς κατά το διάστημα των εργασιών. Οφείλει να γνωστοποιεί τον τόπο φύλαξης τους, κάθε μετακίνηση στην οποία προτίθεται να προβεί καθώς και κάθε ενδεχόμενη απώλεια.  O χαρακτηρισμός των αρχαιοτήτων ως προστατευόμενα σημαίνει ενεργό συμμετοχή του Κράτους στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της προστασίας.

 Το αρχαιολογικό ανασκαφικό έργο, καθώς και τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης ανήκουν στην αρμοδιότητα και διαχείριση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., οι Προϊστάμενοι των οποίων έχουν υπό την αποκλειστική διεύθυνση, εποπτεία και ευθύνη τους τις ανασκαφές, την κάθε είδους επιστημονική έρευνα, καθώς και τη μέριμνα για την τεκμηρίωση, αξιολόγηση, φύλαξη, συντήρηση, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων, χωρίς καμία ανάμειξη του Κύριου του Έργου ή του Αναδόχου στα επιστημονικά . αρχαιολογικά στοιχεία ή στην αξιοποίηση του ανασκαφικού υλικού, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, μετά από έγκριση των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 Με την ανεύρεση αρχαίων σε κάθε ανασκαφικό τομέα και, προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία των κινητών ευρημάτων, ο Κύριος του Έργου ή ο Ανάδοχος μεριμνούν, για όσο χρόνο διαρκέσει η ανασκαφή, για τη φύλαξη της περιοχής και οφείλουν για το σκοπό αυτό να προσλαμβάνουν και να διαθέτουν, κατά τις ανάγκες, φυλακτικό προσωπικό, που θα απασχολείται όλο το 24ωρο με εναλλασσόμενες βάρδιες.

Το πάσης φύσεως αναγκαίο προσωπικό στα αρχαιολογικά έργα, στη μεταφορά, καταγραφή και συντήρηση των ευρημάτων, καθώς και στα έργα προστασίας και ανάδειξης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, προσλαμβάνεται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.A., σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Είναι φανερό λοιπόν ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της φύλαξης  σε εταιρία φύλαξης (security)  και ενδεχομένως και άλλων εργασιών π.χ.  εταιρία συντήρησης, ανασκαφής κλπ.
Η ανάθεση της φύλαξης σε εταιρία security μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει για λόγους που σ΄ εμάς   είναι προφανείς. 
Προσωπικό που ελέγχεται από κάποιον ιδιώτη, το είδος του προσωπικού που χρησιμοποιείτε και η παρεχόμενη φύλαξη σε σχέση με τις αρχαιότητες είναι σοβαρά ζητήματα.

Περιστατικά όπου εταιρίες security έχουν δημιουργήσει  προβλήματα με την παρεχόμενη υπηρεσία είναι πολλά. Τελευταία ήρθε στο φώς της δημοσιότητας καταγγελία που έκανε η ίδια η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Κέρκυρας στα κεντρικά της ΥΠΑ στην Αθήνα, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν τα στελέχη της, αλλά και την ομολογία των ίδιων των στελεχών της εταιρίας Security.

Σύμφωνα με δημοσίευμα  - αποκαλύπτει η 
Corfu press.com -το πολυσέλιδο έγγραφο που απέστειλε ο αερολιμενάρχης Α. Γ. στην κεντρική διοίκηση της ΥΠΑ, σεκιούριτι  συγκεκριμένης εταιρίας «πιάστηκαν στα πράσα» από την προϊστάμενη του Γραφείου Ασφαλείας του αεροδρομίου να φεύγουν από τη βάρδιά τους για να παράσχουν υπηρεσίες σε τρίτους και, συγκεκριμένα, σε επιχείρηση στην περιοχή της Χρυσηίδας στου Βρυώνη!

Η εταιρία σεκιούριτι, είχε δώσει εντολή στα τρία άτομα που εργάζονταν στη βάρδια στον αερολιμένα,
 συμπεριλαμβανομένου και του συντονιστή βάρδιας (!), να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άλλο τους πελάτη, παρά το ότι οι συγκεκριμένοι πληρώνονται για να προσφέρουν αποκλειστικές και συγκεκριμένες υπηρεσίες στο αεροδρόμιο! Μπορούν πολλά παραδείγματα να αναφερθούν αλλά δεν είναι  το ζητούμενο.

Γιάννης Δελνιώτης
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ε.Y.Φ.Α
Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Μακεδ.-Θράκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου