πικ νικ στην Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Το αστικό πικ νικ που αγαπήσαμε επιστρέφει!

Εικόνες: Κώστας Στεφανίδης
H Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά γεμίζει για άλλη μια χρονιά μουσικές, σινεμά και κόσμο καθώς η Θεσσαλονίκη υποδέχεται και πάλι το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival, το μεγαλύτερο αστικό πικ νικ της πόλης. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, στις 26, 27 και 28 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει υποδεχόμενος το ηρωικότερο ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival των τελευταίων χρόνων.
Κάθε καλοκαίρι στα τέλη Αυγούστου, η Ρωμαϊκή Αγορά γεμίζει καρεκλάκια, ψάθες, μελωδίες και ωραίες εικόνες, σε ένα μεγάλο αστικό πικ νικ, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και συνδυάζει τη μουσική, το σινεμά και την επαφή με ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Πίσω από τη διοργάνωση του ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival βρίσκεται η Parenthesis, μία ομάδα νέων που είναι υπεύθυνη και για το φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ In – Edit και επιχειρεί στο κομμάτι του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της επικοινωνίας γεγονότων, με in-house παραγωγές, αλλά και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.
Η ομάδα της Parenthesis πήρε την ιδέα για το μεγάλο αστικό πικ νικ από τη Βαρκελώνη, όπου στο κάστρο του Montjuic, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης, διοργανώνεται εδώ και 13 χρόνια ένα φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του οποίου, κατοικοι και επισκέπτες της Βαρκελώνης παίρνουν κάθε βράδυ τα καρεκλάκια τους, σάντουιτς, ποπ-κορν και μπύρες και ανεβαίνουν στο λόφο του Montjuic για να δουν ταινίες στο ειδικά διομορφωμένο "σινεμά κάτω από τα αστέρια" και να ακούσουν μουσικές της πόλης. Βλέποντας το δρώμενο αυτό στη Βαρκελώνη, η ομάδα αποφάσισε να μεταφέρει την ιδέα στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι, λοιπόν, τρεις βραδιές στα τέλη Αυγούστου, η Ρωμαϊκή Αγορά μετατρέπεται σε έναν υπαίθριο χώρο συναυλιών και παράλληλα ένα θερινό σινεμά για τους Θεσσαλονικείς. Η δομή του προγράμματος είναι σταθερή κάθε χρόνο: κάθε μέρα περιλαμβάνει μουσική, ταινίες μικρού μήκους και μία ταινία μεγάλου μήκους. Επιπλέον, κάθε χρόνο επιλέγεται μία θεματική ενότητα, γύρω από την οποία αναπτύσσεται η ιστορία που θα αφηγηθεί το φεστιβάλ.
Στόχος του ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival είναι να παρουσιάσει ανερχόμενα μουσικά σχήματα της πόλης, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, ενώ φέτος θα καλύψει όλο το εύρος από indie/garage rock μέχρι «πειραγμένους» παραδοσιακούς ήχους.
Το φετινό καλοκαίρι, οι διοργανωτές λένε ότι το Φεστιβάλ θα είναι το πιο ηρωικό που έγινε ποτέ, καθως η ομάδα αναζητά μέσα στην πόλη ιστορίες ηρωικής καθημερινότητας, προσπαθώντας να αναστρέψει, όσο αυτό είναι εφικτό, το κλίμα των τελευταίων μηνών. Ο καθένας λοιπόν δένει το καρώ τραπεζομάντηλό του στους ώμους και να γίνεται για λίγο ήρωας μέσα στην πόλη του.
Το πρόγραμμα του ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival 2015 τα έχει όλα: ανεξάρτητο κινηματογράφο, μπάντες της συμπρωτεύουσας και ταινίες μικρού μήκους κάτω από τα αστέρια του ουρανού της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις ταινίες που θα προβληθούν είναι το γνωστό σε όλους «Αμελί», η ταινία του Wes Anderson "The Life Aquatic with S. Zissou" και το ανεξάρτητο φιλμ Ιρακινής, Σουηδικής και Φινλανδικής συμπαραγωγής "Bekas".
Ανάμεσα στα συγκροτήματα που θα απολαύσει το κοινό της Θεσαλονίκης στο φετινό φεστιβάλ είναι το εφταμελές indie/garage rock συγκρότημα από την Καβάλα "The Dreamers", το φάνκυ μπλουζ γέννημα της συμπρωτεύουσας «Τσαλαπετεινοί», το "Reggetiko project" που αποτελεί μια μουσική συνάντηση ανάμεσα σε άτομα με πολύ διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και παραστάσεις, ενώ στο Φεστιβάλ θα εμφανιστεί ο Ζακ Στεφάνου μαζί με τον Γιάννη Βενιαμίν.
Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ διοργανώνεται με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.


Πρόγραμμα
Τετάρτη 26/08
(19.00) The Dreamers
(20.00) Ζακ Στεφάνου - Γιάννης Βενιαμίν
(21.00) Προσευχή
(21.15) Βόλτα
(21.30) Αμελί
Πέμπτη 27/08
(19.00) Τσαλαπετεινοί
(20.00) JOEY
(21.00) ∆είπνο για Λίγους
(21.15) Εβίβα
(21.30) The Life Aquatic with Steve Zissou
Παρασκευή 28/08
(19.00) Ηλιοδρόμιο
(20.00) Reggetiko Project
(21.00) Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις
(21.30) Bekas (Αμερικα/Τα ορφανά)
Δείτε τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εδώ
*26-28/8, Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, Doors Open: 18.30, Είσοδος: 3 ευρώ ανά μέρα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού