Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Αντίστροφη μέτρηση για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο-Αξιολόγηση-Επιλογή προϊσταμένωνΑντίστροφη μέτρηση για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο-Αξιολόγηση-Επιλογή προϊσταμένων
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
Εντός του Μαΐου, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η επαναπρόσληψη των 3.900 «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων αλλά και όσων απολύθηκαν βάσει του Μνημονίου. Πρόκειται για σχολικούς φύλακες, εκπαιδευτικούς, και καθαρίστριες, ενώ στις θέσεις τους, εφόσον το επιθυμούν θα επανέλθουν και οι δημοτικοί αστυνομικοί, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Παράλληλα, «ανοίγει ο δρόμος» και για περίπου 6.000 προσλήψεις επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

Και ενώ ο χρόνος «μετρά αντίστροφα» για τις επαναπροσλήψεις, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος έχει ήδη δρομολογήσει το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την κατάρτιση νέου συστήματος αξιολόγησης για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και αλλαγές στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Ζητούμενο για τον αναπληρωτή υπουργό το νομοσχέδιο αυτό να είναι έτοιμο προς διαβούλευση μέχρι τις αρχές Μαΐου, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το Δημόσιο.

Αξιολόγηση
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα βασίζεται στο αποκαλούμενο «γαλλικό μοντέλο», ενώ ως κορμός θα χρησιμοποιηθεί το «νομοσχέδιο Ραγκούση».

Βασικά στοιχεία της αξιολόγησης θα είναι οι γραπτές εξετάσεις αλλά και αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι τα μόρια, τα πτυχία αλλά και η προϋπηρεσία του υπαλλήλου. Ως προς τη συνέντευξη, ο ρόλος της πιθανότατα θα υποβαθμισθεί, ενώ δεν αποκλείεται να συνεκτιμάται απλώς ως συμπληρωματικό στοιχείο στο προφίλ του υπαλλήλου.

Εν συνεχεία ο προϊστάμενος κάθε τμήματος θα επιλέγει τους τρεις καλύτερους υπαλλήλους του και στη συνέχεια, όλοι οι υπάλληλοι του τμήματος θα ψηφίζουν τον καλύτερο εκ των τριών. Οπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, «στόχος του νέου συστήματος θα είναι η επιβράβευση και όχι η τιμωρία», ενώ η όλη διαδικασία θα συνδέεται και με τα νέα οργανογράμματα.

Επιλογή προϊσταμένων

Ανάλογο θα είναι και το σύστημα για την επιλογή των προϊσταμένων. Τα βασικά κριτήρια, και σε αυτή τη περίπτωση, θα είναι αντικειμενικά και θα αφορούν τυπικά προσόντα, όπως η προϋπηρεσία, οι σπουδές, οι ξένες γλώσσες, τα μόρια κ.τ.λ.

Επίσης θα προσμετρώνται στοιχεία όπως είναι η διαγωγή αλλά και η συμπεριφορά. Ως προς τον ρόλο της συνέντευξης, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την επιλογή των προϊσταμένων θα έχει δευτερεύοντα ρόλο, ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθεί και εντελώς. Την κατάργηση της συνέντευξης ως στοιχείου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όσο και για την επιλογή των προϊσταμένων, έχει ζητήσει επανειλημμένως η ΑΔΕΔΥ. Οπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η συνέντευξη είναι ένα στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει τη διαβλητότητα της διαδικασίας, καθώς «θα λειτουργήσει ως face control για το πελατειακό κράτος».

Σε αυτό το δεύτερο νομοσχέδιο, θα συμπεριληφθεί τελικώς και η διάταξη που αποσύρθηκε από το πρώτο νομοσχέδιο και αφορά περίπου 40.000 υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), οι οποίοι θα εξομοιώνονται με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους στο θέμα της κινητικότητας, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: