Οι Εφηβοι της Αρχαίας Αγοράς


Οι Έφηβοι της Αρχαίας Αγοράς

Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης










Η ΙΣΤ εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό της πόλης Θεσσαλονίκης και στην ανακήρυξη της ως Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας 2014 με τη διοργάνωση μιας έκθεσης αφιερωμένης στους νέους της Αρχαιότητας στο εξαιρετικό μουσείο της Αρχαίας αγοράς.
 Η έκθεση σκιαγραφεί τις όψεις της καθημερινής δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των νέων της Μακεδονίας.
 Το υλικό προέρχεται από ανασκαφές και περισυλλογές αρχαίων της Εφορείας και περιλαμβάνει αντικείμενα που εισήχθησαν στην Μακεδονία από όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.






Η έκθεση "Όψεις της ζωής των νέων της Μακεδονίας" χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες: το πνευματικό θρησκευτικό περιβάλλον, η σημασία του αρχαίου κάλλους, αθλητισμός παιδεία εκπαίδευση, στρατός κυνήγι και μεταβατική περίοδο από την ζωή του εφήβου στην ζωή του ενήλικα άντρα, εξωτερική εμφάνιση ενδυματολογικές συνήθειες, θρησκευτικές εορτές, και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο έρωτας και οι ερωτικές επιλογές που είναι και η τελευταία ενότητα.

 Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα από το Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και Πολύγυρου. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν το μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου του Πρώτου μισού του 2ου αιώνα, τη μαρμάρινη κεφαλή του Μελέαγρου από τα αρχαία Καλίνδοια, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο κλασικού έργου και χρονολογείται στα τέλη του 1ου -αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ και να ενημερωθεί για όλες της συνήθειες των νέων της εποχής ως σημαντικό σημείο αναφοράς για την κατανόηση της πολιτιστικής ταυτότητας των εφήβων της εποχής.
















*Μουσείο αρχαίας αγοράς
πηγή:http://www.parallaximag.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…