«Ο πολιτισμός είναι πολιτική»

«Ο πολιτισμός είναι πολιτική»


«Έχετε παγκόσμια φήμη. Κύρος. Δύναμη. Χρησιμοποιείτε αυτού του είδους την εξουσία για την αντιμετώπιση και κοινωνικών προβλημάτων, τώρα, μέσα στην οικονομική κρίση;»,ρώτησα τον 73άχρονο Ισπανό Placido Domingo, «μαέστρο» όπως τον αποκαλούν, επιβλητική μορφή του λυρικού θεάτρου παγκοσμίως, αγαπημένο της όπερας σ' όλες τις γωνιές της γης. Και πάνω απ' όλα, ένας γλυκύτατος άνθρωπος. Με θέρμη στη ματιά, στο ύφος και τη συμπεριφορά.

«Είναι και ο πολιτισμός πολιτική, αγαπητή μου κυρία. Και μέσα απ' αυτόν μπορούμε να συμβάλλουμε σε πολλά. Προβάλλοντας, σώζοντας, στηρίζοντας τις αξίες μας, την τέχνη, τη μουσική, τη γλώσσα, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία μας, αλλά και τις ζωντανές ιστορικές πόλεις και χωριά σ' όλη την Ευρώπη.
 Είναι κι αυτός ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης», απάντησε.

Τον συνάντησα στην ανοιξιάτικη Βιέννη. «Μία από τις πλέον αξιόλογες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αγαπημένη μου πόλη, με εξαιρετικά πλούσια κληρονομιά στην κλασική μουσική, την όπερα, το θέατρο, τις καλές τέχνες και την αρχιτεκτονική», όπως χαρακτηρίζει την αυστριακή πρωτεύουσα ο Domingo. 
Τον απολαύσαμε στην περίφημη Όπερα της Βιέννης σε μια εκπληκτική παράσταση του «Nabucco» του Βέρντι, όπου η λέξη «αποθεώθηκε» είναι λίγη... Και ήταν σαν βιβλική η παρουσία του, με τη λευκή κυματιστή κόμη του.

Αφορμή για όλα αυτά, μια όμορφη εκδήλωση ιστορίας και πολιτισμού: Η απονομή των βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, που την έχουν διαφυλάξει και αναγεννήσει, από την «EUROPA NOSTRA» (Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
 Υπό την αιγίδα του προέδρου της Αυστρίας, Heinz Fischer, τα βραβεία απένειμαν ο Placido Domingo, πρόεδρος της Ε.Ν. και η εξαιρετικά δραστήρια επίτροπος της Ε.Ε. για τον πολιτισμό, Ελληνοκύπρια Αντρούλα Βασιλείου. «Ψυχή» της διοργάνωσης, η γενική γραμματέας της Ε.Ν. Σβένσκα Μιχαήλοβιτς.

Ηταν μία de profundis ομιλία του Domingo τη λαμπρή βραδιά της απονομής, στο κατάφωτο επιβλητικό θέατρο Burgtheater, στην καρδιά της αυτοκρατορικής Βιέννης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1741 και με διάταγμα του Ιωσήφ Β' το 1776 έγινε Εθνικό Θέατρο.
Ως πρόεδρος της Ε.Ν. μίλησε για τη «μοναδική υλική και άυλη κληρονομιά μας, με την επιβλητική δημιουργικότητα και πολυμορφία». Τη ζηλευτή σ' όλον τον κόσμο, όπως είπε χαρακτηριστικά στη δική της ομιλία η κυρία Βασιλείου.
Το βραβείο προτίμησης κοινού (ψήφισαν διαδικτυακά 10.000 Ευρωπαίοι) κέρδισε η Ρουμανία με την αποκατάσταση τοιχογραφιών 17ου αιώνα στην εκκλησία Dragomirna, Suceava.
Η Ελλάδα, μεταξύ των νικητών, βραβεύτηκε («Έρευνα») για τις πρακτικές κατασκευής που χρησιμοποιούνταν στην Πελοπόννησο μέχρι το 300 μ.Χ.
 
*Η Λένα Παγώνη είναι δημοσιογράφος. ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

«Mην κλαις και μην γελάς, μονάχα να καταλαβαίνεις»