Η ζωή εισβάλλει στα μνημεία



Η ζωή εισβάλλει στα μνημεία
Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Συναυλίες, προβολές ταινιών και άλλες εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης από τις 29 Αυγούστου ώς τις 5 Σεπτεμβρίου
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Δύο μουσεία, δύο xώροι, δύο μνημεία και ένα διατηρητέο κτίριο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να υποδεχτούν το κοινό σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, προβολές ταινιών και ένα μεγάλο υπαίθριο πικ νικ.
Δύο μουσεία, δύο xώροι, δύο μνημεία και ένα διατηρητέο κτίριο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να υποδεχτούν το κοινό σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, προβολές ταινιών και ένα μεγάλο υπαίθριο πικ νικ.


Πρόκειται για τις εκδηλώσεις «Μουσικές στα μνημεία και τα μουσεία της πόλης», που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης από 29 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου, στο Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου, την Αρχαία Αγορά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την πλατεία Αγ. Γεωργίου - Ροτόντα, το Φρούριο του Επταπυργίου και την Κάζα Μπιάνκα.


«Επιθυμία μας είναι να παροτρύνουμε τον κόσμο να εισέλθει στους συγκεκριμένους χώρους», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας. «Η ανταπόκριση του κοινού την πρώτη χρονιά ήταν εντυπωσιακή και έτσι φέτος διευρύνουμε τις εκδηλώσεις, με τη συνεργασία μας με τα μουσεία, τη βραδιά της πανσελήνου (31η Αυγούστου), στο πλαίσιο των δράσεων που προγραμματίζει το υπουργείο Πολιτισμού». Οπως είπε ο ίδιος, φιλοσοφία του δήμου είναι να συμβάλει ώστε να αναπτυχθεί βιωματική σχέση των κατοίκων με τα μνημεία.


Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Μισαηλίδου, που, όπως είπε, θεωρεί σημαντικό το να χρησιμοποιούνται οι αρχαιολογικοί χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, γι’ αυτό και η εφορεία διαθέτει την Αρχαία Αγορά και το Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου με χαρά. «Επιθυμία μας είναι να μη βλέπει ο κόσμος τα αρχαία ως μνημεία του παρελθόντος αλλά ως χώρους του παρόντος και του μέλλοντος», είπε.


Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει στις 29 Αυγούστου, στις 21.00, στο Γαλεριανό Συγκρότημα, στο Ναυαρίνο, με πρόγραμμα από μελωδίες του διεθνούς κινηματογράφου, που θα ερμηνεύσει η Γεωργία Συλλαίου με τον Στέργιο Βαλιούλη στο πιάνο και τον Αγαμέμνονα Μάρδα στο κοντραμπάσο.


Στις 30 Αυγούστου και για τρεις ημέρες, από τις 19.30 έως τις 23.30, θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Αγορά το «Πικ νικ Urban Festival», που περιλαμβάνει συναυλίες σχημάτων της πόλης και προβολές ταινιών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα πικ νικ για όσους το επιθυμούν εντός του αρχαιολογικού χώρου.


Στις 31 Αυγούστου, στις 21.00, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου το συγκρότημα «Stringless» θα ερμηνεύσει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ρεμπέτικα, πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, της Τουρκίας και κέλτικα.


Την ίδια ημέρα και ώρα, στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ο Ανδρέας Καρακότας και οι «Plaza Ensemble» θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι.


Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα (3 Σεπτεμβρίου 19:00), της πιανίστριας βελγικής καταγωγής Ελκε Ρομπερσόιτεν στο Φρούριο του Επταπυργίου (4 Σεπτεμβρίου 20.30) και της Συμφωνικής Ορχήστρας στην Κάζα Μπιάνκα (5 Σεπτεμβρίου 21.00).


Λόγω των ειδικών συνθηκών, του σεβασμού προς τους αρχαιολογικούς χώρους και της περιορισμένης χωρητικότητας, θα τηρηθούν αυστηρά η ώρα προσέλευσης και η σειρά προτεραιότητας. Ολες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ μόνο το «Πικ νικ Urban Festival» έχει είσοδο 3 ευρώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

«Mην κλαις και μην γελάς, μονάχα να καταλαβαίνεις»