Επαναπατρισμός βυζαντινών αρχαιοτήτων από τη Βρετανία
Κλεμμένα αντικείμενα επεστράφησαν και προσωρινά φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο


Επαναπατρισμός βυζαντινών αρχαιοτήτων από τη Βρετανία  Στο Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται ο μαρμάρινος βυζαντινός ελκυστήρας του 11ου αιώνα που είχε κλαπεί από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Μεσσηνία το 1998, για να καταλήξει να πωληθεί στους Κρίστις του Λονδίνου!
Το ολόγλυφο αρχιτεκτονικό μέλος του ναού επαναπατρίστηκε την Τετάρτη από τη Βρετανία μαζί με ένα φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου του 11ου αιώνα από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους.
Ο ελκυστήρας εντοπίστηκε κατόπιν αναφοράς του αρχαιολόγου της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γεωργίου Πάλλη ως πωληθέν από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστις στο Λονδίνο και επιστράφηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες και στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟΤ. της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο και του τμήματος Διεθνών Οργανισμών Interpol της Ελληνικής Αστυνομίας. Το φύλλο ψαλτηρίου εξάλλου επιδόθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Βρετανίας.
Αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση των υποθέσεων συνέβαλε η Δρ. Βικτωρία Σολομωνίδου, εμπειρογνώμων πρεσβευτής σύμβουλος Α΄ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας. η οποία και τα συνόδευσε στην Αθήνα. 
 Τα αντικείμενα θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό ώσπου να παραδοθούν στους εκπρόσωπους των αρμόδιων εφορειών του υπουργείου (10η και 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων). 
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μια μεγάλη απόφαση…