Αρχαιοκαπηλία

Αρχαιοκαπηλία

Ο καλυκωτός κρατήρας του Ευφρονίου με το νεκρό Σαρπηδόνα, τον Ύπνο και τον Θάνατο. Προέρχεται από λαθρανασκαφές έξω από τη Ρώμη. Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που τον κατείχε μέχρι πρόσφατα τον επέστρεψε στην Ιταλία.

έγκλημα σε ευρύτατη εξέλιξη

«Βάναυσοι τυμβωρύχοι με λοστούς και όπλα, καλλιεργημένοι επιχειρηματίες, τυχοδιώκτες, βαποράκια και περισπούδαστοι αρχαιολόγοι, πολιτικοί και διευθυντές μουσείων, μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο διεθνές κύκλωμα του παράνομου εμπορίου ελληνικών αρχαιοτήτων…» – Έτσι αρχίζει το άρθρο με τίτλο «Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Αρχαιοκάπηλος»[1].
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
Αρχαιοκαπηλία είναι «…το παράνομο εμπόριο αρχαίων αντικειμένων…», σύμφωνα με τον Γ. Μπαμπινιώτη[2].
Ανδρέας Αποστολίδης
Ο Ανδρέας Αποστολίδης[3] (βλ. εικόνα) γράφει: «…Αρχαιοκαπηλία – ή καπηλεία, ή παράνομος εμπορία αρχαίων έργων τέχνης…». Μιλάμε δηλαδή για τη χειρότερη μορφή της αρχαιοκλοπής, μια και όπως επεξηγούμε παρακάτω, αυτή προξενεί ανεπανόρθωτη ζημία στα αντικείμενα αυτά, κλοπή της ιστορίας του τόπου, υπονομεύοντας τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό της περιοχής. Όλα θυσιασμένα στο βωμό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιου τζίρου του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με την Ίντερπολ.
Στοιχεία προκύπτουν διαρκώς καθώς το διεθνές εμπόριο συνεχίζεται και τα μεγαλύτερα μουσεία της Δύσης που αγοράζουν αδιάκοπα, άσχετα από το τι δηλώνουν. Το εμπόριο έχει αποθέματα για πολλές δεκαετίες ακόμα έστω κι αν---->περισσότερα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού