Νέο αρχαιολογικό μουσείο Αργους Ορεστικού Καστοριάς

  • Νέο αρχαιολογικό μουσείο Αργους Ορεστικού Καστοριάς

  • Το δικό του αρχαιολογικό μουσείο απέκτησε πρόσφατα το Αργος Ορεστικό της Καστοριάς. Το έργο υλοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος που περιλήφθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ, με τη στήριξη - μέχρι και την τελική φάση του - της προϊσταμένης της ΙΖ’ ΕΠΚΑ, δρ. Μαρίας Ακαμάτη.

  • Τα τέσσερα τελευταία χρόνια το έργο επέβλεπε και ο προϊστάμενος της ΚΘ’ ΕΠΚΑ, δρ. Κώστας Σουέρεφ. Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο είχε παραχωρηθεί το 2000 στο ΥΠΠΟΤ από το δήμο Άργους Ορεστικού.
  • Το νέο μουσείο παρουσιάζει πώς οι αρχαίοι Ορεστές, οι κάτοικοι του οροπεδίου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Βόιο και τις Πρέσπες, το Γράμο και το Βίτσι, κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1.000 χρόνια σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την πολιτική τους αυτονομία, αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, παρά τις κοσμογονικές αλλαγές της ιστορικής τους μοίρας.
  • Αυτή την ιστορία διηγούνται τα εκθέματα και τα κείμενα των πινακίδων στις δύο αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους Ορεστικού. Τα εκθέματα προέρχονται από εντοπισμούς και παραδόσεις απλών κατοίκων ή εκπαιδευτικών (πολλά από τα ονόματά τους αναφέρονται στα κείμενα της έκθεσης), καθώς και από πρόσφατες ανασκαφές σε όλη την έκταση του σημερινού νομού Καστοριάς, δηλαδή του κεντρικού τμήματος της αρχαίας Ορεστίδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Ανάδειξη του χώρου μεταξύ των Τειχών και του διατηρητέου σιδηρουργείου «Αξιλθιώτη»

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Κατεδαφίσεις στα βυζαντινά τείχη

Μια μεγάλη απόφαση…